Frisach Selecció 2011: em sap greu

El Frisach Selecció es un monovarietal de garnatxa blanca amb el segell de l’agricultura ecològica. Foto: VADEVI.cat

Frisach Selecció 2011

DO Terra Alta

Pvp. Aprox: 5€

Etiquetat en català

Tel. 977 421 215 – 696 023 617

Web: www.celler-frisach.com

Em sap greu el preu de venda d’aquest vi. I no perquè no m’agradin els vins assequibles i de preu ajustat, sinó perquè de vegades el preu pot ser injustament baix, vista la dificultat de l’elaboració, la qualitat de la matèria primera emprada i l’alt nivell del vi resultant. Quan això passa, es tracta de vins amb preus que només s’expliquen per la dificultat de vendre’ls.

Aquest és el cas del Frisach Selecció, un vi que llueix el distintiu Garnatxa Blanca 100X100 que ha creat el consell regulador de la DO Terra Alta per fer identificables a primer cop d’ull els monovarietals elaborats amb el raïm blanc característic de la comarca. Duu també el segell de la CCPAE, el Consell Català de la Produció Agrària Ecològica, que certifica que procedeix de l’agricultura ecològica, en la que el conreu de la vinya s’ha fet minimitzant la contaminació i les pèrdues de qualitat, restringint l’ús d’additius.

L’ànima d’aquest vi és en Francesc Ferré, de la família Frisach, que amb 24 anys estudia a la facultat d’enologia de la URV i alhora conrea les 40 hectàrees de vinya familiar, plantades majoritàriament amb garnatxes blanques i negres i carinyena.

Aquest blanc Selecció és un vi de color de certa intensitat, daurat, i que malgrat que al celler avisen que no ha estat clarificat per no fer-li perdre força aromàtica i a la boca, és lluent i transparent. Té tres mesos de criança amb les mares del vi, amb el mateix objectiu: aconseguir un cos dens, i afegir a les aromes de la fruita les més complexes dels llevats. Així, doncs, al nas hi ha molta fruita i molt madura, especialment préssec de vinya, però també notes d’herba fresca característiques de la garnatxa blanca i records de molla de pa calent de la criança amb els llevats.

A la boca és dens, llaminer, i malgrat això, fresc tot i lluir amb orgull a l’etiqueta 13,5º d’alcohol. I, per una vegada, esperem que el vi que elabori amb la collita d’enguany, el pugui valorar una mica més. Perquè bé que s’ho val.

Nou comentari