Giró Ribot Mare Gran Reserva 2008: nascut de la inspiració familiar

De llarga criança i arrelament nostrat, aquest és el millor Escumós Gran Reserva de Catalunya

Giró Ribot Mare Brut Nature Gran Reserva 2008

DO Cava

Etiquetat en català i castellà

Preu aproximat 15 euros

Tel. 938 974 050

Web: giroribot.es

El cava Giró Ribot Mare Brut Nature Gran Reserva 2008 ha guanyat el Vinari d’Or al Millor Escumós de Gran Reserva als Premis Vinari 2014. Un premi que se suma a l’homenatge que li dediquen afectuosament Maria Rosa i Manuel Giró a la seva mare. Aquest cava simbolitza la cura, la dedicació i la perfecció, l’esperit dels caves Giró Ribot. Tots els valors que una mare estaria orgullosa que els seus fills seguissin com a tradició familiar, generació rere generació. I aquesta ha estat i continua sent la filosofia de la casa.

Giró Ribot és un celler de propietat i gestió familiar, ubicat al cor de la DO Penedès, al poble de Santa Fe. Una bonica masia del s. XIX envoltada de vinya i emparada pel massís de Montserrat que els preserva dels vents freds, i amb la proximitat del Mediterrani, que modera les temperatures. Mantenen un llinatge familiar molt unit a la comarca amb vincles que es remunten a unes quantes generacions de productors de vins, caves i, sobretot, al negoci dels licors i espirituosos (ginebres, brandis…). L’any 1990, Giró Ribot es va unir amb l’important grup francès Remy Cointreau, elaboradors de productes d’altíssima qualitat i també un dels grans productors de la Champagne. Això els va permetre completar la seva creació i elaboració de vins i caves de qualitat, amb elegància i finesa. Després d’una dècada, a l’any 2000, la família penedesenca va recomprar les participacions al grup i tornà a controlar el 100% del celler seguint la tradició vitivinícola familiar.

Aquest cava, al ser un gran reserva, ha passat 36 mesos de criança en ampolla, descansant en el celler de l’Alt Penedès, configurant la seva textura cremosa i envellutada que esperem al paladar. El concepte de “Brut Nature” ens indica que no se li ha afegit cap sucre ni licor d’expedició, fet que ens garanteix que estem davant d’un alt nivell d’exigència quant a la qualitat. El Mare està elaborat amb la màxima cura, amb les varietats de raïm xarel·lo (50%), macabeu (30%) i parellada (20%), que provenen de la seva vinya més vella i autòctona, de la finca d’El Pont, amb unes edats d’entre 30 i 50 anys, i de producció força limitada.

Té un color groc pàl·lid, brillant i net en copa (tot i l’edat, ja té més de 6 anys). Ens regala una bombolla molt fina que forma un rosari molt elegant. Suggerim que amb aquest tipus de caves de més temps de criança, s’utilitzin copes més amples per servir-los, de l’estil vi blanc. D’aquesta manera, podrem apreciar millor les expressions del seu envelliment i, en aquest cas, el Mare ens revela aromes de llevats, d’herbes mediterrànies seques, com la camamilla i el fonoll, també de fruits secs, i uns tocs finals que ens recorda a la mel. El seu pas per boca és ben fresc, amb una bombolla ben integrada, persistent i juganera en els costats posteriors de la llengua. És un cava amb cremositat, d’un estil més xampanyer, que té molt bona estructura per acompanyar àpats sencers, de carn, peix o marisc.

Nou comentari