Jané Ventura DO Gran Reserva 2008: molt per poc

Amb la crisi alguns productes de gamma alta s'han posicionat, per preu, a la gamma mitjana

Jané Ventura DO Gran Reserva 2008

DO Cava

Pvp. Aprox. 13,50 €

Etiquetat en català

Tel. 977 660 118

Web: www.janeventura.com

Ja sé que en temps de crisi dir que un vi o cava de 13,50 euros és barat, pot fer mal a les orelles. Però de la mateixa manera que un Ferrari de 300.000 euros (ho he mirat, i es veu que sí que n’hi ha que valen això), si te l’ofereixen per 100.000 és barat -malgrat que la immensa majoria de mortals ni ens ho poguem plantejar- hi ha vins que per les seves característiques i pel cost d’elaboració, es venen per menys del que valen.

El Jané Ventura DO (segons el celler, el nom fa referència a la nota musical i al talent personal) és un d’aquest productes d’alta gamma, que es venen a preu de gamma mitjana. És un gran reserva amb 45 mesos de criança, elaborat amb un cupatge de 60% de xarel?lo, 26% de macabeu i 14% de parellada. Amb la peculiarietat que un 5% del vi base -dues bótes de xarel?lo i una de macabeu- han fermentat i envellit en roure francès nou. És doncs, un vi d’elaboració costosa. Només s’ha de tenir en compte que fer un cava amb aquesta criança tan llarga representa tenir immobilitzades fent la criança a la cava, entre quatre a cinc anyades senceres, amb el cost que això representa. Però vaja, que per molt costosa que sigui l’elaboració d’un producte, si el resultat final no s’ho mereix, malaguanyats els esforços.

No és el cas. El DO és un vi seriós, d’alt nivell. I escric vi i no cava expressament, perquè tot i que tots els caves són vins, aquest el poso al mateix nivell de qualitat i també de seriositat, d’entitat i de personalitat, que qualsevol altre vi, sigui negre o de qualsevol altre tipus. Les aromes són complexes, hi ha fruita confitada, especialment pera i deixos anisats procedents del raïm, i també notes de pastisseria típiques dels caves de llarga criança. Però, a més i a més, hi ha notes de torrat i d’espècies, clau i pebre negre, de la criança en bóta. A la boca té gruix i força, i l’escuma fina i un toc fresc que desentela el paladar el fan adient per a acompanyar qualsevol plat.

Nou comentari