Què tindrà el vi que el Lluís Lach quan es va retirar de la música es va fer vinicultor? És segurament el més sublimitzable dels materials orgànics. Fruit de la terra i del temps dels anys i el temps del cel: se’n pot parlar de textures, aromes, tonalitats, regustos i flaires llunyans de cireres i la fusta. I té tant a veure amb la nostra cultura mediterrània… a les aventures d’Ulises es parla contínuament d’allò tan bo que tenia “la dolçor del vi”… I no només pel que fa a la tradició literària.

La cultura del vi és sobretot una forma d’entendre el món que té molt a veure amb la joie de vivre … alguna actitud més suggeridora que contemplar el capvespre amb una copa de vi? O un sopar més fascinant que la persona que t’hi acompanya provi el vi tot observant com li posen un mostra al fons de la copa, el fa ballar en espiral, en sent la flaire, el tasta breument i diu “correcte”. És el preludi més perfecte d’una nit inoblidable. Per això recomano Cata Vins aquest cap de setmana, del 13 al 16 de novembre, perquè ens mereixem un d’aquells moments en què tot pot esperar si tenim a la mà el cristall que ens recorda com hem de mirar el món: des del centelleig robí o ambre… ai, que lluny queden aleshores actituds tosques i bàrbares com la corrupció! Fins i tot un vi novell et pot donar el port d’un monarca.

En aquesta edició m’abelleix que el Marcel Gorgori ens expliqui com la música condiciona l’estat anímic i la percepció dels sentits per rebre el vi. I és que el vi és una cultura que s’absorbeix pels sentits, va bé amb tot i converteix qualsevol cosa en bona. Es beu vi amb un bon llibre, amb una bona conversa o abans de fer l’amor. Sense vi, simplement es llegeix, es parla i es fa un clau per sortir del pas. El vi transforma la vida en el bo i el millor de l’existència.

(*) Títol inspirat amb le Beaujolais nouveau, el vi primerenc més famós de França. Es fermenta només durant unes setmanes i surt al mercat al tercer dijous de novembre, és el dia del Beaujolais nouveau, objecte d’una gran campanya de màrqueting i anunciada arreu amb ” Le Beaujolais Nouveau est arrivé! ” Un frase que també és una novel·la del 1975 , obra de René Fallet, de la qual es va fer una pel·lícula amb el mateix títol al 1978. A la nostra ciutat la bodega Coca, al carrer Brutau, per exemple, també celebra la festa del vi novell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa