VadeVi
Llopart Clos del Fòssils 2011: plaer o identitat?
  • CA

El Clos dels Fòssils s’elabora amb un cupatge del 85% de chardonnay i el 15% de xarel·lo. Foto: VADEVI.cat

Llopart Clos del Fòssils 2011

DO Penedès

PVP Aprox. 10,50 €

Etiquetat en català

Tel. 938 993 125

Web: www.llopart.es

En contraposició al vi que va protagonitzar aquesta columna la setmana passada -el monovarietal de xarel·lo Oriol Rossell Virolet 2011 – el d’aquesta setmana és un altre vi blanc penedesenc, però aquest cop elaborat amb la varietat de raïm forana més estesa arreu del món, el chardonnay.

D’aquell en destacava, a més a més de l’alta qualitat, que lògicament és un requisit imprescindible per aparèixer en aquesta columna, el fet que era un dels exemples del nou estil de blancs penedesencs que reforcen la identitat dels vins locals amb l’ús de varietats de raïm autòctones, que en el cas del xarel·lo, a més a més és gairebé exclusiva del Penedès.

Amb el vi d’aquesta setmana no tenim l’argument identitari per defensar-lo, així que n’haurem de buscar un altre. Anem, doncs, a veure com ha estat elaborat: per començar, tot i que a l’etiqueta hi diu “chardonnay”, tal i com permet la legislació -amb un 85% d’una varietat es pot considerar com a monovarietal- al cupatge hi ha també un 15% de xarel·lo. El raïm procedeix d’una parcel·la a 310 metres d’altura, cosa que modera el clima mediterrani penedesenc i aporta més frescor i acidesa al raïm. El vi ha passat per bóta, tot i que només quatre mesos, i s’hi ha estat amb les mares del vi, per assolir un cos més dens i aromes més complexes.

Passem al tast: el color és groc pallenc pàl·lid i a les aromes la primera impressió és d’un torrat lleu. Un cop remenada la copa i el vi una mica oxigenat hi apareixen notes de fruita madura, pera, pinya, plàtan i una mica de coco, i només al final tornen lleus notes fumades. A la boca té una entrada voluminosa i alhora sedosa i una mica llaminera, amb sensació de dolçor, malgrat tractar-se d’un vi totalment sec. El reregust és llarg i elegant i amb un punt final refrescant, de llimona, que neteja el paladar i convida al següent glop.

No sé si té identitat penedesenca, però està realment bo i duu una signatura, que per si sola, garanteix la qualitat: Llopart.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa