VadeVi
Mas Bertran Nutt Xarel·lo 2014: La complexitat de la senzillesa
  • CA

Mas Bertran Nutt Xarel·lo 2014

DO Penedès

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 9 €

Tel. 938 990 859

Web: masbertran.com

Els impulsors de Mas Bertran van ser els germans Eva i Santi Ventura, que l’any 1996 van fer les primeres proves d’elaboració d’escumós per a consum propi al garatge. L’experimentació va donar bons resultats i l’any 2004 van començar a treballar per convertir la diversió de les tardes de diumenge en un projecte professional.

La marca va veure la llum l’any 2005, des de les instal·lacions de la Casa Baladre, al nucli urbà de Sant Martí Sarroca. A final de 2006 van sortir al mercat les primeres ampolles de Balma, i tres anys més tard es va presentar l’Argila, un dels primers escumosos 100% xarel·lo amb més de 36 mesos de criança.

L’any 2010, la família Carbó (ex-propietaris de Caprabo) es va implicar en el projecte de Mas Bertran i va donar l’empenta definitiva per a la construcció del nou celler i l’inici d’una nova etapa. Així que, ara sí, poden treballar amb els mitjans tècnics necessaris per elaborar segons la seva idea bàsica: interferir el mínim possible, tan en l’agricultura, treballant només amb les varietats de raïm autòctones de l’indret, com en l’elaboració, on el que es pretén és conservar en el vi les característiques sensorials del raïm.

Ara bé interferir poc vol dir no modificar les característiques del raïm, tot i que per reflectir-les s’hagi de recórrer a tècniques enològiques complexes, com la maceració en fred. Aquest procediment consisteix a mantenir el raïm un cop aixafat en contacte amb el most, però a baixa temperatura per evitar que comenci a fermentar. Així s’extrauen més i millor les aromes de la pell del raïm.

I com és el xarel·lo? Doncs una varietat que si es verema ben madura és corpòria, de grau més aviat alt, amb aromes d’intensitat mitjana, de fruita de pinyol madura i amb certes notes vegetals.

Doncs bé, amb aquest Nutt del 2014 a Mas Bertran han assolit la complexitat de la senzillesa –i he de reconèixer que aquesta frase que he fet servir de títol està copiada de la fitxa tècnica del celler- reflectint aquestes característiques, però amb l’equilibri que dóna el raïm procedent de vinya vella, de ceps de 67 anys.

És, doncs, un vi dens, de color groc d’or nou més aviat intens. Les aromes, reforçades per la maceració, són potents, amb la fruita madura -albercoc i préssec- dominant, i amb notes vegetals d’herba fresca recent tallada i un punt final de llimona madura.

A la boca és intens, dens, i tot i això, fresc, amb una acidesa ben viva que neteja el paladar i fa salivar pels laterals de la boca, i amb el final lleument amarg, típic del xarel·lo. És un vi gastronòmic, capaç d’acompanyar tot un àpat fins i tot amb carns blanques i aus i, per descomptat, marisc intens, com unes bones gambes vermelles a la planxa o peix blau, tonyina o fins i tot unes sardines a la brasa. I tot amb aquesta senzillesa, sense destacar excessivament, només fent bé el que ha de fer: reflectir un raïm i un territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa