La parella perfecta: anxoves de l’Escala i escumós Júlia Bernet Brut Nature R-130

Aquest escumós de Corpinnat és un monovarietal de xarel·lo que ha fet criança mínima de 36 mesos, sense correcció de sulfurós i sense cap mena de licor d’expedició

Des de Vadegust i Vadevi us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui anxoves de l’Escala i escumós Júlia Bernet Brut Nature R-130 Corpinnat.

Les anxoves són els filets del seitó madurats en sal i conservats en oli d’oliva

Les anxoves són els filets del seitó madurats en sal i conservats en oli d’oliva | Europa Press

Estem en plena temporada del seitó fresc, un peix blau que a les costes catalanes és de l’espècie coneguda com a “seitó europeu” (engraulis encrasicholus). Quan els grecs i els fenicis van arribar a Empúries, al segles VI i V a.C., van introduir la conservació de la salaó, una tècnica que ha arribat als nostres dies i que ha possibilitat que puguem gaudir d’una exquisidesa gastronòmica com són les anxoves, que són els filets del seitó madurats en sal i conservats en oli d’oliva.

Arribats als obradors acabats de pescar, es treu el cap i les tripes dels seitons frescos, es col·loquen a l’interior de bidons i es cobreixen de sal marina. Romandran coberts de sal per un període que pot variar entre els 6 i els 24 mesos, en funció de quina època de l’any s’hagi iniciat el procés de salaó. Seran els experts, els mestres anxovers, qui decidiran en quin moment treuen els peixos de la sal.

Un cop madurats en la sal, els seitons frescos, ara ja convertits en anxoves es renten, se li extreu part de l’humitat, es filetegen i s’envasen en oli d’oliva. Les anxoves ja estan a punt de fer les delícies dels seus amants. De textura carnosa, aromàtiques i saboroses, amb un punt salí i un toc iodat, les anxoves de l’Escala enriquiran qualsevol aperitiu on hi siguin presents. Acompanyades d’unes llesques de pa amb tomàquet són un plat de traca i mocador. Combinades amb productes làctics com mató o formatges esdevenen vicioses.

Un escumós Corpinnat, monovarietal de xarel·lo, que fa una criança mínima de 36 mesos

De les moltíssimes opcions que tenim per maridar unes bones anxoves de l’Escala, la que més m’agrada és acompanyar-les amb un escumós. La meva tria, el Júlia Bernet Brut Nature R-130, un escumós Corpinnat, monovarietal de xarel·lo, amb una criança mínima de 36 mesos, sense correcció de sulfurós i sense cap mena de licor d’expedició. Un escumós amb un carbònic format per una bombolla petita i efímera, que es fon en aterrar a la llengua aportant una textura cremosa que juntament amb una excel·lent acidesa, refresca i neteja la boca de la salinitat que ha deixat l’anxova, per posteriorment aporta aromes de fruites d’estiu madures, anisats i tot un grapat d’aromes terciàries, les que provenen de la llarga criança, amb records de pa torrat, de llevats…, i un punt salí que combina fantàsticament bé amb el gust que ens ha deixat

l’anxova.

Una combinació per repetir!

Nou comentari