Parés Baltà Electio 2009: un blanc com un negre

El Parés Baltà Electio 2009 és un monovarietal de xarel·lo de vinya vella amb quatre mesos de criança en bóta. Foto: Parès Baltà

Parés Baltà Electio 2009

DO Penedès

PVP Aprox. 24 €

Etiquetat en català

Tel.: 938 901 399

Web: www.paresbalta.com

Els fans del vi negre que menystenen el vi blanc i el qualifiquen com un vi “de segona” i l’acusen de superficial, de mancat de matisos i complexitat, d’efímer i de feble incapaç d’enfrontar-se a plats amb entitat.

Bé, jo els diria que a canvi els blancs ofereixen frescor, lleugeresa i finor. Però també els dic que hi ha una alternativa, que bo i mantenint gran part de les avantatges dels vins blancs joves, comparteix amb els vins negres gran part de la força, la complexitat i la capacitat de guarda i evolució. Són els vins blancs fermentats i/o amb criança en bóta, l’elit dels blancs, els més prestigiosos dels quals són els grans chardonnay borgonyons.

Però, com sol passar amb les elits, hi ha qui els blancs amb criança els troba pretensiosos i feixucs. A qui pensi així i als fanàtics del vi negre els recomano aquest Electio, i si no canvien d’idea, és que no hi ha res a fer.

Perquè aquest Electio -i algun altre, que afortunadament no està sol- marca la majoria d’edat dels xarel·los penedesencs i els situa al mateix nivell que la resta de grans vins blancs mundials, incloent els esmentats borgonyons.

És un monovarietal elaborat amb raïm procedent de ceps de més de setanta anys, que ha fermentat en bótes, on hi ha fet una criança amb les mares del vi de quatre mesos, amb bâtonnages o remoguts periòdics per mantenir els llevats en suspensió i que així aportin més estructura i gruix al vi.

A les aromes, la més evident, la que el nas detecta més aviat, és el torrat de la bóta, però desprès apareixen matisos de fruita madura, de plàtan, de pa calent i fins i tot florals, de mimosa i de flor de taronger.

A la boca, l’entrada és vellutada i poc agressiva, però ample i densa, és un vi untós i només el punt final d’acidesa i aspror el salven d’un excés de calidesa.

És, no només un vi de primera divisió: està en zona de Champions.

Nou comentari