VadeVi
Torelló Vittios 2010: Nous camins per al xarel·lo

[fitxatecnica]Torelló Vittios 2010
DO Penedès
PVP: Aprox. 13,20 € (Amp. 50 cl.)
Etiquetat en castellà i català
Tel.: 938 910 793[/fitxatecnica]A l’últim quart del segle passat la DO Penedès va ser capdavantera en aplicar la tecnologia més moderna i en introduir les varietats de raïm foranes cabernet sauvignon, merlot i chardonnay, emmirallant-se en els vins més prestigiosos del món, els de Bordeus i la Borgonya.

Això li va suposar un gran salt qualitatiu i li va permetre sortir als mercats internacionals.

Ara, però, de vins de cabernet, merlot i chardonnay n’hi ha arreu del món i en un moment en que la tendència internacional és buscar vins amb identitat, la DO Penedès l’ha perdut.

La resposta del consell regulador ha estat apostar pel xarel·lo, la varietat autòctona i gairebé exclusiva de l’indret. I val a dir que ha tingut un bon seguiment per part dels cellers: ja se n’ha elaborat vins blans joves, amb criança i caves, i poc a poc comencen a aparèixer també els dolços.

Ja hi ha -que jo conegui- el de Parató Vinícola i l’Advent d’Heretat Mont-rubí i fa unes setmanes s’ha presentat aquest Vittios de Caves Torelló.

S’elabora pel mètode de verema tardana, en que es deixa el raïm al cep fins que es deshidrata. Quan s’arriba al punt de concentració de sucre desitjat, es verema, es premsa amb la rapa, i es fa fermentar en bótes de roure a temperatura controlada.

Un cop acabada la fermentació, encara se li dóna uns tres mesos més de criança en fusta. I el millor que ha tingut aquesta criança, és que gairebé no es nota. Ha afegit complexitat, però el vi conserva intacta la frescor aromàtica, amb notes de poma golden, de pera i de flors, amb matisos lleus d’avellana.

A la boca també és fresc, llisca pel paladar sense enganxar-s’hi malgrat la dolçor i només al reregust s’hi nota un torrat lleu. I demostra que el xarel·lo penedesenc és una de les grans varietats del món, que admeten diverses elaboracions i que amb totes se’n poden fer grans vins.


EL VITTIOS ÉS UN VI DOLÇ ELABORAT PEL MÈTODE DE VEREMA TARDANA FOTO: TORELLÓ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa