VadeVi
Un vi brisat per donar la benvinguda a la tardor
  • CA

Meteorològicament parlant, acabem d’entrar a la tardor, una de les estacions reines per la gastronomia i el vi. Amb la tardor arriben els bolets i la caça, però també s’acaba la verema i comencen les fermentacions que donaran vida als nous vins, els de l’anyada 2021.

Era capvespre i estava veient les darreres entrades de raïm al celler d’un bon amic. Les inconfusibles aromes que es respiren en temps de verema en el cellers i que dominen completament l’ambient ens fan venir ganes de prendre una copa de vi. Sí, ens entren ganes de beure, no de tastar, això ja ho hem estat fent en diverses ocasions durant el dia. Envoltats de tants litres de most fermentant i de tantes botes, gerres i altres recipients criant els futurs vins, ens preguntem quin seria el vi més adient per aquest moment.

Tot i que la temperatura és molt agradable, ja no fa la calor de setmanes enrere i coincidim en què volem un vi fresc però que tingui complexitat, decidim que donarem la benvinguda a la tardor amb un vi brisat. El meu amic no elabora vins brisats, però té un bon grapat de vins al celler per ocasions com aquestes. Remenem i tenim sort, trobem una ampolla d’Amphora Brisat 2019 del celler Parés Baltà.

L’Amphora Brisat és un vi elaborat amb xarel·lo conreat sota els preceptes de l’agricultura ecològica i de la biodinàmica que fermenta espontàniament en àmfores manufactures amb argila extreta de les finques del celler de manera conjunta amb les seves pells. Es deixa macerar el vi amb les seves pells per extreure’n tota la seva essència. És un vi sense sulfits afegits.

Acabat d’obrir ja ens arriben les primeres aromes que ja donen pistes de que estem davant d’un vi singular. Al servir-lo, il·lumina la copa amb el seu color groc palla intens i que presenti alguns pòsits referma la seva singularitat. És un vi força intens i afruitat en nas, les aromes de fruites blanques en són les protagonistes.

En darrer terme també ofereix unes notes de caràcter balsàmic, que ens recorden el bosc i notes de mel. En boca és ampli i de seguida mostra una textura untuosa que el delata com un vi brisat. Una acidesa viva però molt ben matisada gràcies al contacte amb l’argila li dona molta frescor al temps que li atorga tensió i l’allarga en un pas de boca dominat de bell nou per les aromes de fruites, ara més de record cítric i acompanyades d’aromes subtils d’herbes remeieres. Llarg i persistent.

Desprès de fer-ne un glop no puc deixar de pensar quants registres de vi diferents es poden aconseguir amb la varietat xarel·lo i com es pot arribar a gaudir d’un vi tan singular quan està ben elaborat. Mentre anem comentant el vi i amb l’ajuda d’un meravellós tros de formatge elaborat amb llet crua de vaca, ultra madurat i amb una pell naturalment florida de les que fan goig molt ben treballada pel gran Pere Pujol de la formatgeria del Molí de Ger, qui de ben segur que li encantaria estar aquí compartint el seu formatge amb l’Amphora Brisat, ens acabem l’ampolla.

Amphora Brisat 2019, un 100% xarel·lo ecològic i biodinàmic de Parés Baltà | celler

Amphora Brisat 2019

  • 100% xarel.lo ecològic i biodinàmic
  • Fermentat i criat en àmfores d’argila
  • Celler Parés Baltà (DO Penedès)
  • Preu aprox.: 24 euros
  • Tel.: +34 938 90 13 99
  • Mail.: [email protected]
  • Web: https://paresbalta.com/

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa