VadeVi
Vilarnau Gran Reserva Brut Nature 2010: qualitat d’origen humà
  • CA

Vilarnau Gran Reserva Brut Nature 2010

DO Cava

Etiquetat en castellà

Preu Aprox. 14 €

Tel. 938 912 361

Web: www.vilarnau.es

Cada cop s’aprecien més els vins de producció ecològica, i també els elaborats de forma biodinàmica, que no sols no accepta els productes químics al conreu, sinó que a més a més, té en compte l’equilibri de les forces universals i proposa una relació respectuosa entre l’home i el territori. I per acabar (de moment) hi ha els que s’autodefineixen com a “vins naturals” que se suposa que han estat elaborats sense addició de cap producte aliè al raïm, el més difós dels quals és el diòxid de sofre (SO2), el famosos sulfits que apareixen a l’etiquetatge de la resta de vins i que s’afegeix des de fa segles als vins pel seu efecte antisèptic i antioxidant.

Però és absurd pensar que el vi és un producte natural, si per natural s’entén que hi ha poca intervenció de la mà de l’home. I és que el vi no existiria de forma natural, perquè si ningú extrau el most del raïm, o el fa fermentar de forma adequada, el vi no existiria. No hi ha vi sense l’acció de l’home.

I per això, sovint el que marca la diferència entre diversos vins és justament l’acció de l’home. Un cas molt evident és el dels caves. Hi ha desenes de caves brut nature gran reserva procedents del Penedès, tots elaborats de la mateixa manera, pel mètode tradicional de segona fermentació i criança en ampolla amb les mares. I una gran part estan elaborats amb cupatges similars, a base de macabeu, xarel·lo i parellada.

És a dir, que hi ha desenes d’aquests caves amb fitxes tècniques gairebé idèntiques. I tot i això, als Premis Vinari (i la resta de certàmens i guies que tastin realment a cegues) es diferencien clarament uns dels altres. I és que realment uns són diferents dels altres i ens alguns casos, uns són clarament millors i d’altres clarament pitjors.

El cas d’aquest Vilarnau Gran Reserva Brut Nature 2010, està elaborat amb un cupatge de 35% macabeu, 35% parellada i 30% chardonnay, no gaire diferent de molts altres. Potser la peculiaritat més marcada és l’absència de xarel·lo al cupatge, una peculiaritat que, en tot cas, és atribuïble a la mà de l’home. Bé, en aquest cas, a la mà de la dona, de l’Eva Plazas, que és l’enòloga del celler i la responsable tècnica d’aquest cava, que va assolir una medalla de bronze en l’edició 2014 dels abans esmentats Premis Vinari.

És un cava de color groc palla, de reflex lleument verdós. Les aromes són fresques, netes, de fruita al punt òptim de maduració: poma golden, albercoc i préssec, amb un punt de pinya característic del chardonnay; amb l’afegit de notes de pa calent i un punt torrat procedents de la criança que li aporten complexitat.

A la boca és on més destaca, perquè tot i els més de 36 mesos de criança en ampolla, manté una frescor que s’equilibra de forma excepcional amb un cos notable. Malgrat tractar-se d’un brut nature, és a dir, totalment sec, té un tacte un punt llaminer a la boca que li dóna un pas amable, gens agressiu, que el fa adient per acompanyar des de plats lleugers de peix, fins a carns blanques i aus.

I tot això, ho ofereix per un preu per sota del 15 euros, i amb una presentació moderna i alhora elegant. És, doncs, un bon candidat per acompanyar les viandes de Nadal amb solvència i sense exhaurir-nos el pressupost, ja prou escurat en aquestes dates.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa