VadeVi
Alella, el territori amb més vins per hectàrea del Sistema Solar
  • CA

La Denominació d’Origen Alella deu ser el territori vinícola amb la relació del nombre de referències de vi per hectàrea de vinya més alta del Sistema Solar. Com a mínim. Sense exagerar. No és que ho hàgim comprovat, però si fem un cop d’ull als números, sembla clar que ha de ser així.

Ens basarem en dades del número 64 de Papers de vi, de juny de 2020; aquesta revista elabora cada quatre anys un número que porta per nom Vinografia dels Alella i que recull tots els vins que s’elaboren en aquest territori (amb DO o sense). Segons aquestes dades, el juny de 2020, en un territori de poc més de 200 hectàrees, s’hi elaboraven 179 vins.

Si els endrecem per tipologies, hi predominen els blancs joves (46 referències). Hi ha 20 blancs de criança, 15 rosats, 16 negres joves, 23 negres de criança, 14 dolços i generosos, 1 escumós dolç, 3 escumosos brut, 27 escumosos brut nature, 7 escumosos rosats i 7 vins aromatitzats i vermuts.

Com no podia ser d’una altra manera, la pansa blanca és la reina entre les varietats emprades. D’entre els blancs joves, 30 són 100% pansa i 10 en porten en alguna proporció. En canvi, només 5 dels blancs de criança són 100% pansa; la resta, o bé combinen varietats, o bé són de chardonnay, garnatxa, picapoll o macabeu. 

Les varietats negres més emprades són la garnatxa, la sirà i la mataró, tant per a negres joves com per a negres de criança o els rosats. Mataró i garnatxa negra també són comunes en els escumosos rosats i també en els dolços i generosos, tot i que en aquesta categoria torna a predominar la pansa: 8 de les 14 referències disponibles són elaborades al 100% amb aquesta varietat. 

Els brut nature són la tipologia amb més referències entre els escumosos. Dels 27 representants d’aquesta categoria, 9 d’ells són elaborats únicament amb pansa i 11 en porten un percentatge. Macabeu, parellada, chardonnay, mataró, garnatxa negra, pinot noir i muscat són les altres varietats que els cellers d’aquest territori utilitzen per elaborar-los. 

Del total de 179 vins, 109 porten el segell de la Denominació d’Origen Alella. N’hi ha 22 que són DO Cava i també hi ha un DO Catalunya. Fins a 47 de les referències surten a la venda sense l’empara de cap denominació d’origen. És una dada, 47 de 179, que d’entrada sorprèn: un 26% dels productes elaborats en territori DO Alella no estan certificats per cap DO. Més enllà dels elaboradors que treballen al marge del Consell Regulador, hi ha un bon nombre de referències que corresponen a vermuts (que no tenen cabuda a la DO) o de dolços elaborats amb mètodes que, de moment, el plec de condicions de la DO no admet. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa