VadeVi
Alliberen a Raimat Natura els primers exemplars de turó europeu

Raimat Natura ha vist com s’alliberaven en el seu contorn els primers exemplars de turó europeu (Mustela putorius) criats en captivitat. Es tracta d’una prova que s’emmarca dins el projecte TuroCat de recuperació d’aquesta espècie a Catalunya i que pretén reforçar les poblacions de turons a les poques zones on subsisteix i reintroduir l’espècie en altres indrets com ara la demarcació de Lleida on gairebé havia desaparegut.

A més a més, també pretén avaluar la funció depredadora de conills per part dels exemplars alliberats, ja que són un dels principals aliments dels turons. El projecte TuroCat va néixer l’any 2018 a iniciativa del Departament d’Acció Climàtica, la Fundació Barcelona Zoo i la Fundació Trenca.

Una prova pilot

La iniciativa es desenvolupa, doncs, en col·laboració amb Raimat Natura, on aquests dies s’han alliberat set turons. Es tracta d’un espai natural de 700 hectàrees on conviuen en harmonia centenars d’ocells aquàtics, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i els conreus de vinya ecològica del celler Raimat. Des del maig del 2021, l’espai és obert al públic per tal que tothom pugui descobrir la seva biodiversitat.

El turó és un consumat depredador de conills, un problema molt greu per a l’agricultura, precisament a la zona de Lleida. En aquest sentit, el responsable de projectes de conservació del Departament d’Acció Climàtica, Jordi Ruiz, ha indicat que la prova pilot també avaluarà el grau d’aclimatació d’exemplars nascuts en captivitat, a l’hora de testar la seva interacció amb el conill, espècie que pràcticament consumeix en exclusiva en aquestes zones. També, però, amfibis, rates i altres rosegadors.D’altra banda, s’han alliberat sis exemplars més a l’Empordà, on hi ha les poblacions més importants d’aquesta espècie en perill d’extinció.

Aquesta prova pilot s’inscriu en el marc d’una iniciativa més àmplia per disposar d’un estoc reproductor i criar aquesta espècie en perill d’extinció amb captivitat per posteriorment deixar-les anar al medi. Així mateix, també s’està treballant per obtenir exemplars salvatges per alliberar-los a les zones de Catalunya on cal recuperar aquest animal.

Aquest projecte pioner de cria i reintroducció tindrà continuïtat els pròxims anys per reforçar les poblacions de turons en altres àrees marcades pels científics del projecte TuroCat, fruit del seguiment continuat que es fa per avaluar l’evolució de l’espècie. Tornar a connectar les poblacions de turons i evitar l’aïllament genètic és vital per al futur de l’espècie a Catalunya. També es potenciarà la col·laboració amb empreses i entitats del sector primari (com és el cas de Raimat), i amb propietaris de terrenys d’elevat valor ecològic per a aquest animal.

Una espècie en perill d’extinció

El Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya aprovat pel Govern a l’octubre classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la fauna existent al país. En els darrers 30 anys, els seus exemplars i l’àrea de distribució s’han reduït dràsticament fins a arribar a la situació actual, en què l’espècie habita únicament en alguns punts de les planes de l’Alt i Baix Empordà i, de manera testimonial, a les capçaleres del riu Ter, al Ripollès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa