VadeVi
El raïm segueix creixent i verolant en una anyada que s’espera bona, malgrat la falta d’aigua
  • CA

Venim d’un any 2020 que molts pagesos i viticultors defineixen com a catastròfic per molts i diversos motius, destacant-ne la greu afectació de míldiu i, com no, una pandèmia que ha fet molt de mal als negocis del vi i ha complicat la distribució amb el tancament, entre d’altres, del canal Horeca.

Aquest 2021 sembla que s’entreveu un punt d’optimisme pel fet que les condicions “segurament no poden ser pitjors”, o com a mínim això pensa el sector. Sembla també, i en això coincideixen viticultors de diversos punts del territori, que la campanya de verema es preveu “bona”, malgrat en aquest sector tant depenent de condicions climatològiques i d’altres factors externs, mai se sap com anirà fins que es cull el raïm. La queixa comú entre ells, tornant al 2021, és la manca d’aigua i l’estrès hídric que està patint la vinya. “Hauria de ploure una mica en les properes setmanes”, diran amb l’esperança que sigui possible.

Vadevi ha parlat amb diversos viticultors i elaboradors de vi per conèixer de primera mà com està la vinya i quines són les perspectives a dia d’avui de la campanya de verema 2021. De nord a sud del país, fem una primera parada a l’Empordà.

Alícia Juher, tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, comenta que “la vinya, a dia d’avui, està molt sana, no estem patint míldiu ni altres plagues o afectacions importants”, dirà. A més a més, continua, “preveiem una bona producció de raïm”. Això sí, afegeix, “ens manca una mica d’aigua, perquè enguany ha plogut poc i la vinya està una mica estressada, la pluja ajudaria els grans de raïm a fer-se més grans”.

Paisatge de vinyes, amb el mar de fons, del celler Alella Vinícola

“A Alella només hi ha plogut 150 litres d’aigua des de primers d’any”, comenta Xavier Garcia, enòleg del celler Alella Vinícola. “Diríem que podem esperar una bona collita, en algunes zones preveiem bona producció, i les vinyes més fortes estan sanes”. Malgrat tot, “aquesta sequera força extrema ha provocat que entre un 10 i un 20% dels nostres raïms s’hagin secat per la falta d’aigua, i fins i tot hem detectat que alguns sarments no han crescut ni la meitat del que ho van fer l’any passat”. “I per poder superar aquest estrès hídric força extrem, hauríem de veure caure un parell de bons ruixats d’aquí a l’inici de la collita”, conclourà.

Afectacions per la falta daigua a les vinyes de Blanca Ozcáriz | B.O.

Al Penedès, Blanca Ozcáriz del Jardí dels Sentits també es queixa d’aquesta manca d’aigua que, com es pot veure a la foto està provocant també que s’assequin alguns grans o carrolls de raïm: “A Lavern hem vist ploure uns 80 litres des de primers d’any, i altres zones del Penedès tampoc ho estan passant bé en aquest sentit”, comenta. Per intentar mitigar el problema d’estrès hídric, Ozcáriz ha instal·lat un petit sistema de rec gota a gota, per ajudar la vinya, i ha invertit en palla per posar-la sobre la coberta vegetal i ajudar que faci ombra i aturi l’efecte directe del sol. “Sortosament, afegirà, tenim ben controlades les petites afectacions d’oïdi amb fitoteràpia (sèrum de llet, cua de cavall i ortiga)”.

Més enllà de la vinya, la viticultora es mostra preocupada per la campanya 2021 perquè “ja hi ha cellers que han anunciat que no compraran raïm als pagesos, i això provocarà que alguns petits productors no puguin vendre el seu producte o l’hagin de malvendre”. “En el meu cas, si no puc vendre, hauré d’incrementar l’elaboració de vins i guardar-lo al celler fins que pugui sortir al mercat”, diu Ozcáriz. “És una pena que raïms que cuidem millor que un jardí, s’hagin d’acabar malvenent a preus injustos“, conclourà.

Panoràmica de vinyes de Mas Vicenç, DO Tarragona | celler

Vicenç Ferré, propietari del celler Mas Vicenç de Cabra del Camp i president de la DO Tarragona, explica que a trets generals, el territori no està patint especialment de sequera, “malgrat no sobra aigua”, i en general s’espera una bona campanya. És cert, afegeix, que hi pot haver diferències entre les diferents comarques, ja que la DO Tarragona aglutina territoris que van des de la Ribera d’Ebre, fins al Tarragonès, passant per l’Alt i el Baix Camp.

Així, entrant una mica al detall, Ferré comenta que “Al Tarragonès i l’Alt Camp esperen bona collita, malgrat estar patint petites afectacions de cendrosa o malura (oïdi) en varietats més sensibles com la moscatell, la carinyena o garnatxa, però en general estan bé”, i esperen una verema que a primers de setembre vegi entrar les varietats més primerenques.

A la zona del Baix Camp i la Ribera d’Ebre, també s’hi espera una verema d’anyades “normals”, amb ceps que venen a dia d’avui bastant carregats que si no passa res, començarà a meitats d’agost, amb el chardonnay i la moscatell. En el cas concret de la Ribera d’Ebre, hi ha municipis com Benissanet, Miravet i Ginestar que han patit pèrdues per la gelada, que han afectat sobretot la macabeu i aquelles finques més properes al riu. “Els ha plogut bastant i hi ha un petit focus de míldiu, però ara per ara, està tot sota control”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa