VadeVi
Falset fa un pas més per consolidar el projecte de ‘hub’ vitivinícola

La quimera ve de lluny, quan a mitjans de 2022 es va fer pública la intenció de convertir l’antiga fàbrica tèxtil Falbar, al centre de Falset, en un hub vitivinícola. El projecte continua viu i tot just aquesta setmana torna a l’actualitat quan s’explica que s’ha constituït una taula, que compta amb la representació dels diversos actors i actius implicats, per a fer possible el finançament que permeti fer realitat el projecte.

Amb l’Ajuntament de Falset, s’hi compta la Generalitat, la Diputació de Tarragona, la Subdelegació del Govern a Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, la DOQ Priorat, la DO Montsant i el Centre Tecnològic del Vi, VITEC.

Representants de diverses institucions s’han reunit a Falset per seguir avançant amb el projecte de hub | Foto: cedida

Aquesta setmana, l’ens local ha reunit a Falset els representants de totes les institucions esmentades amb l’objectiu de compartir els futurs usos d’aquest espai dedicat a la innovació tecnològica, la formació professional integrada i el desenvolupament econòmic i turístic. L’edifici, en desús des del 2011, que el va tancar la Falbar, va ser adquirit pel consistori fa dos anys per un import de 377.520 €, en part finançat per la Diputació de Tarragona (150.000 €). Des d’aleshores, l’Ajuntament treballa per a la instal·lació de projectes que transcendeixin els límits del municipi i la comarca.

El VITEC hi traslladarà la seu

L’alcalde de Falset, Carlos Brull, s’ha felicitat de la “sintonia institucional”, fent palès que “totes les institucions són conscients que aquesta és una gran oportunitat per al poble de Falset i el conjunt del sector vitivinícola de la comarca del Priorat, però també de tot el país”. I continua: “El que proposem és un projecte que interessa al conjunt de Catalunya per la seva dimensió i prestigi científic”.

El projecte, en primer lloc, passa pel trasllat de VITEC (actualment situat a la carretera de Falset a Porrera) a aquest nou espai, la qual cosa contribuiria a millorar la prestació de serveis d’aquest centre tecnològic. De fet, expliquen que actualment ja pateix per problemes d’espai que en limiten el creixement, de manera que, segons el director general del centre, Sergi de Lamo, “ens permetria ampliar el catàleg de serveis i convertir-nos en un referent al sud d’Europa”.

Seu de Vitec, a Falset

Planta pilot de noves tecnologies, laboratori de neurociència i viver d’empreses

Aquest projecte va més enllà del trasllat. D’una banda, expliquen, comptaria amb una infraestructura diferencial de referència al conjunt de l’estat i al sud d’Europa: una planta pilot de noves tecnologies, un laboratori de neurociència aplicada a les preferències i percepcions del consumidor, i un laboratori de garantia d’autenticitat i qualitat dels vins per evitar fraus i oferir eines objectives per a la tipificació de regions vitivinícoles i els seus productes.

Paral·lelament, comptaria amb laboratoris d’anàlisi al voltant de tota la cadena de valor vitivinícola i un celler experimental amb sala de criança que, en part, s’oferiria com a viver de cellers perquè, en una fase inicial, persones emprenedores poguessin crear i posar en marxa el seu propi celler a la comarca. Així mateix, es posaria a disposició d’empreses, entitats i particulars, sales de reunions, aules de formació, una sala d’actes i presentacions, una sala de tast de gran format i una cuina.

D’altra banda, s’estan mantenint converses amb l’Agència FPCAT de la Generalitat de Catalunya per aprofitar les instal·lacions i ubicar-hi un Centre de Formació Professional Integrada que aglutini els diferents certificats i títols formatius relacionats amb el sector vitícola i els estudis de l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana. Amb aquest canvi, aquests estudis (que actualment s’ofereixen a les aules de l’Institut Priorat) es desenvoluparan en un entorn professional on es reforci la formació de l’alumnat i es puguin crear sinergies amb el centre de recerca. També farà possible una formació de professionals altament tecnificada i de manera continuada.

Cal recordar que, a més, l’Ajuntament de Falset ja compta amb més de 900.000 euros dels fons europeus Next Generation i l’anualitat 2023 dels Fons de Transició Nuclear per finançar la reforma de l’edifici annex que ocupaven les antigues oficines de la Falbar a fi d’ubicar-hi el Centre d’Inspiració Turística. 

Falset, capital del vi

L’objectiu de tot plegat, insisteixen, és “posicionar Falset com a capital del vi” i porta d’entrada als diferents destins i experiències vinculades amb l’enoturisme i la descoberta dels productes de la terra, així com el patrimoni cultural del municipi i del conjunt de la comarca del Priorat.

Les obres d’aquesta part de caràcter més turístic s’iniciaran aquest any 2024 amb l’objectiu que el nou equipament estigui operatiu l’any 2025. El projecte, plantejat com a eina estratègica per donar un nou impuls al potencial turístic del territori, contempla una àrea d’informació i reserva d’activitats, espais expositius immersius, i zones experiencials hiperinteractives i de realitat virtual que ajudin a explicar la història vitivinícola de la comarca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa