VadeVi
El 6è Festival Terrer Priorat aixeca el teló

Aquest diumenge 21 d’agost s’inaugura del Festival Terrer Priorat en el marc de la Cartoixa d’Escaladei amb un concert de música sacra i composició minimalista.

Obra del creador Marc Vilajuana, qui ha produït ex professo Matèria Primera, un concert de música monòdica a cinc veus amb materials medievals i peces pròpies contemporànies: “No és la pintura ni el vernís, és la matèria primera i la seva textura genuïna”, comenta Vilajuana. Un treball que es basa en el cant gregorià i s’interpreta des d’una escènica actual, on hi participen les veus de Lia Sampai, Lu Colomina, Sandra Artigas i Martina Majó.

Vilajuana és investigador en arts escèniques, creador i intèrpret. Mitjançant l’ús d’estètiques històriques, l’arqueologia del so i una visió avantguardista convida al relligament amb la natura i una visió renovada de l’experiència religiosa.

Blai Rosés, director del festival, remarca que el polifacètic autor inauguri el festival amb una estrena: “Quan entens l’esperit del Priorat, de la Cartoixa i del vins elegants i profunds de DOQ Priorat valores l’esforç, el risc i l’exigència que hi ha al darrera”, comenta. “Presentar una producció com Matèria Primera resumeix una coherència d’aquests plantejaments. Una obra pensada per la Cartoixa i la seva sonoritat i que expressa amb rotunditat la sobrietat del caràcter dels vins del Priorat”, afegirà.

El vi està molt present en aquest cita cultural prioratina | Ferran Estivill

El “Priorat pintat amb vi”

Coincidint amb la inauguració d’aquesta sisena edició, també es podrà visitar la instal·lació Priorat Pintat amb Vi de Montserrat Adzeries, un conjunt d’obres pictòriques elaborades amb pigments naturals derivats de les restes dels raïms premsats. Pintures que remeten al paisatge del Priorat des de l’elegància i una sensibilitat extremes.

Tot plegat, ben maridat amb un tast del vins representatius de la DOQ Priorat que s’acompanyarà d’una creació culinària feta a base d’oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana.

Un dels concerts de la passada edició del Festival Terrer | Foto: Ferran Estivill

Una extensa programació durant tota la tardor

El concert de Marc Vilajuana marcarà l’inici d’una llarga programació que s’allargarà durant la tardor. “Ens hem esforçat per fer una programació exquisida, d’autor i principalment femenina, seguint la filosofia del festival en les darreres edicions. La proposta artística enguany combina concerts íntims, de petit format i en espais escollits amb d’altres espectacles més atrevits i desenfadats amb música de ball”, justifica el director.

“No volem parlar de caps de cartell, tots els artistes que programem són en el seu estil primeres espases de l’escena musical dels països catalans. Aquest segell de qualitat és l’excel·lència que el Priorat per història, distinció i bellesa mereix”, afegeix Rosés.

El Terrer no és només música, va acompanyant d’un programa de tast de vins i olis de les DO patrocinadores. “Un any més volem fer del Terrer un espai cultural i gastronòmic distingit i de preeminència de l’escena cultural. Venir al Priorat i al Terrer és un entrar a un viatge de descoberta per als sentits, una aventura que ens mostra la meravella d’allò nostrat. I és, sens dubte aliment per l’ànima”, comparteix el director.

El Festival Terrer Priorat arriba a la sisena edició amb força renovada i una programació pensada per a l’era post-covid. Un programa que des de l’organització detallen com a “ric en estils, desenfadat i alegre, i alhora transcendent i un punt subversiu”.

Podeu consultar aquí el programa complet d’aquesta sisena edició.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa