VadeVi
La Fira del Vi de Falset, “l’expressió més viva” del Priorat
  • CA

La primera Fira del Vi de Falset es va celebrar l’any 1995 i va reunir una desena d’estands a la Plaça de la Quartera de la capital del Priorat. Ara, 27 anys després, la fira continua sent una de les cites esperades i ineludibles del calendari vitivinícola del territori i també d’arreu del país.

De fet, si continuem mirant enrere, en aquells inicis no existia la DO Montsant com a tal, recordareu bé que aleshores era una subzona de la Denominació d’Origen Tarragona i que no esdevindria una entitat pròpia fins l’any 2001; i la DOQ Priorat no tenia encara la certificació de Qualificada, que va obtenir l’any 2000. I com a última dada significativa, que ajuda a fer-se un mapa més global de l’evolució, fa 27 anys, el número de cellers no arribava a vint, i ara passen dels 150 entre les dues denominacions d’origen.

Xifres a part, i repassant des d’aquells orígens fins avui, la fira ha acompanyat l’evolució del territori i ha volgut ser el reflex i aparador d’un sector, el del vi, que ha anat incrementant en presència, posicionament, valor i reconeixement tant dins de la comarca, a Catalunya com fora. Així ho comparteixen des de l’organització, els quals també tenen clar que la Fira del Vi és ‘l’expressió més viva del Priorat’, el termòmetre més fidel del sector al territori.

Estands de la Fira del Vi de Falset
Estands de la Fira del Vi de Falset d’edicions anteriors | Fira del Vi

Aquest divendres 29 d’abril comença doncs una edició de la qual en celebren una més consistent “tornada a la normalitat” després de dos anys en què la pandèmia n’ha condicionat obligatòriament el programa. “És una cita molt esperada“, diuen, en la qual enguany hi participen una setantena de cellers (recordeu aquells deu primers de 1995).

La complicació d’organitzar esdeveniments presencials va fer que l’any passat ja hi hagués una repensada en quant a la Fira, i s’incorporés com a novetat la possibilitat de convertir tota la comarca en un recinte firal.

Aquesta idea, segons els organitzadors, permetia que amb aforaments molts controlats i reserva de places, les persones a qui interessa i agrada el sector del vi i el Priorat poguessin passejar-se pels seus entorns i tastar els vins que s’hi elaboren directament de la mà de l’elaborador. Enguany, veient la bona acceptació de la iniciativa, s’ha volgut mantenir aquest format i mentre la fira presencial tindrà lloc durant el cap de setmana (29abril-1 de maig), les visites a cellers es poden programar durant tot el mes de maig, entre els dies 2 i 31 de maig.

Coca i Fitó ofereix tastos en un turó amb vistes | Fira del Vi de Falset
Coca i Fitó ofereix tastos en un turó amb vistes | Fira del Vi de Falset

Per al futur, més repensades, nous horitzons

El passat i present de la Fira del Vi de Falset està escrit, però el futur encara no. L’organització té clar que cal seguir repensant-se, perquè hi poden haver aspectes del projecte que “s’hagin esgotat”. “Cal analitzar-nos, entendre l’entorn i la realitat actual i ajustar-nos-hi”, apunten; i de fet, afegiran, “si hem pogut sumar vint-i-set edicions ha estat perquè hem tingut aquesta capacitat d’adaptació, per això, si ara detectem necessitat d’actualitzar algunes coses, ens hi hem de posar a treballar”.

De fet, una de les coses que enguany ja s’ha aturat és la jornada professional, que s’està valorant nous formats de cara al 2023.

Podeu consultar el programa d’activitats entrant a la seva pàgina web.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa