Maite Esteve: “Espiells Terra de Vi obre una escletxa per a l’esperança, i el territori la necessita”

Aquest mes de juny hi ha previstes diverses presentacions de l'Associació, que neix per protegir la zona vitícola del nord de l'Alt Penedès

Ja fa uns dies que es va formalitzar com a Associació i ara, coincidint amb aquest mes de juny Espiells Terra de Vi presentarà en societat l’origen i objectius d’aquesta l’entitat sense ànim de lucre que ha nascut per impulsar i protegir la zona vitícola nord de l’Alt Penedès, la que comprèn els termes municipals de Sant Sadurní d’Anoia, Gelida i Sant Llorenç d’Hortons.

Maite Esteve, presidenta de l’Associació i sòcia del celler Vins el Cep, explica a Vadevi que “s’han vist en la necessitat d’unir-se per protegir un eno-territori ric i equilibrat, amb caràcter i llarga tradició agrària, vitivinícola i d’indústria agroalimentària, que té un PIB de més de 1.000 milions, però que malauradament es troba molt amenaçat”. I entra en detall: “Que si el Quart Cinturó, que si els polígons industrials, que si la instal·lació d’un parc fotovoltaic de no sé quantes hectàrees… Hi ha projectes que fan mal al territori, i nosaltres, ens hem de protegir i fer el que calgui per conservar, donar continuïtat i impulsar totes aquelles accions que contribueixin a tenir un present i un futur millors pel nostre entorn”.

En aquest sentit, Espiells Terra de Vi ha vist una oportunitat en la Llei d’Espais Agraris 3/2019 i s’hi acolliran desenvolupant un Pla Territorial Agrari Específic, en el qual ja estan treballant i que esperen pugui garantir aquesta protecció, esdevenint un espai protegit o zona d’interès nacional. “Es tracta de l’únic pla d’aquestes característiques que existirà a Catalunya“, dirà Esteve, i “un cop el tinguem actiu, ens hem de plantejar noves accions, com per exemple crear sinergies dins el propi territori; activar activitats d’enoturisme, o fins i tot generar compromís entre les empreses i els pagesos, i si s’ha de comprar raïm, que ho facin amb els elaboradors de l’Associació”. Aquestes o tantes d’altres oportunitats que, segons la presidenta, “ens permetin revaloritzar més i cuidar les persones que vivim d’aquests paratges”.

Ara per ara, Espiells Terra de Vi compta amb el suport d’una trentena de viticultors -i d’unes 3.000 ha de vinya-, tretze cellers elaboradors, vint-i-quatre masies històriques amb tradició vitivinícola, cases rurals, tres ermites romàniques, l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia M. Rossell i Domènech d’Espiells, les empreses agràries Agromillora i Ametller Origen, i diverses entitats del teixit associatiu de la zona.

Paisatge dEspiells Terra de Vi | E.V.
Paisatge dEspiells Terra de Vi | E.V.

A l’Associació hi tindran veu els set pilars

Esteve confirma que fa temps que van saltar les alarmes i van ser conscients de la necessitat d’actuar en favor del territori que els dona el mitjà de vida. El primer pas, explica, ha estat la constitució de l’Associació i una Junta Directiva on hi tinguin representació cadascun dels set pilars que la conformen -dues persones de cellers (Can Pascual i Vilarnau); una en representació de les Masies (Pilar de Can Prats); dos viticultors (un d’Espiells i l’altre de Sant Joan Samora); l’Escola d’Espiells, representant l’espai de coneixement i formació, i en nom de les grans empreses, Agromillora, líder mundial en planter-. Ara, dirà Esteve, “el proper pas és consolidar-nos, obrir la porta a nous membres per créixer, fer-nos forts, i desenvolupar aquest Pla que ens pot garantir la protecció que busquem”.

“Hem de crear il·lusió i obrir una escletxa d’esperança als viticultors de la zona. Estem tots molt decebuts i tristos, i cal tombar aquesta realitat”. Ella, que personalment es confessa “una enamorada d’aquest paisatge”, insisteix en què “això que tenim aquí, a França seria un Grand Cru; si no ho protegim, podria arribar el moment en què tot desaparegui“, conclourà. “I això seria una gran pena”.

Nou comentari