VadeVi
Maite Esteve: “Espiells Terra de Vi obre una escletxa per a l’esperança, i el territori la necessita”
  • CA

Ja fa uns dies que es va formalitzar com a Associació i ara, coincidint amb aquest mes de juny Espiells Terra de Vi presentarà en societat l’origen i objectius d’aquesta l’entitat sense ànim de lucre que ha nascut per impulsar i protegir la zona vitícola nord de l’Alt Penedès, la que comprèn els termes municipals de Sant Sadurní d’Anoia, Gelida i Sant Llorenç d’Hortons.

Maite Esteve, presidenta de l’Associació i sòcia del celler Vins el Cep, explica a Vadevi que “s’han vist en la necessitat d’unir-se per protegir un eno-territori ric i equilibrat, amb caràcter i llarga tradició agrària, vitivinícola i d’indústria agroalimentària, que té un PIB de més de 1.000 milions, però que malauradament es troba molt amenaçat”. I entra en detall: “Que si el Quart Cinturó, que si els polígons industrials, que si la instal·lació d’un parc fotovoltaic de no sé quantes hectàrees… Hi ha projectes que fan mal al territori, i nosaltres, ens hem de protegir i fer el que calgui per conservar, donar continuïtat i impulsar totes aquelles accions que contribueixin a tenir un present i un futur millors pel nostre entorn”.

En aquest sentit, Espiells Terra de Vi ha vist una oportunitat en la Llei d’Espais Agraris 3/2019 i s’hi acolliran desenvolupant un Pla Territorial Agrari Específic, en el qual ja estan treballant i que esperen pugui garantir aquesta protecció, esdevenint un espai protegit o zona d’interès nacional. “Es tracta de l’únic pla d’aquestes característiques que existirà a Catalunya“, dirà Esteve, i “un cop el tinguem actiu, ens hem de plantejar noves accions, com per exemple crear sinergies dins el propi territori; activar activitats d’enoturisme, o fins i tot generar compromís entre les empreses i els pagesos, i si s’ha de comprar raïm, que ho facin amb els elaboradors de l’Associació”. Aquestes o tantes d’altres oportunitats que, segons la presidenta, “ens permetin revaloritzar més i cuidar les persones que vivim d’aquests paratges”.

Ara per ara, Espiells Terra de Vi compta amb el suport d’una trentena de viticultors -i d’unes 3.000 ha de vinya-, tretze cellers elaboradors, vint-i-quatre masies històriques amb tradició vitivinícola, cases rurals, tres ermites romàniques, l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia M. Rossell i Domènech d’Espiells, les empreses agràries Agromillora i Ametller Origen, i diverses entitats del teixit associatiu de la zona.

Paisatge dEspiells Terra de Vi | E.V.
Paisatge dEspiells Terra de Vi | E.V.

A l’Associació hi tindran veu els set pilars

Esteve confirma que fa temps que van saltar les alarmes i van ser conscients de la necessitat d’actuar en favor del territori que els dona el mitjà de vida. El primer pas, explica, ha estat la constitució de l’Associació i una Junta Directiva on hi tinguin representació cadascun dels set pilars que la conformen -dues persones de cellers (Can Pascual i Vilarnau); una en representació de les Masies (Pilar de Can Prats); dos viticultors (un d’Espiells i l’altre de Sant Joan Samora); l’Escola d’Espiells, representant l’espai de coneixement i formació, i en nom de les grans empreses, Agromillora, líder mundial en planter-. Ara, dirà Esteve, “el proper pas és consolidar-nos, obrir la porta a nous membres per créixer, fer-nos forts, i desenvolupar aquest Pla que ens pot garantir la protecció que busquem”.

“Hem de crear il·lusió i obrir una escletxa d’esperança als viticultors de la zona. Estem tots molt decebuts i tristos, i cal tombar aquesta realitat”. Ella, que personalment es confessa “una enamorada d’aquest paisatge”, insisteix en què “això que tenim aquí, a França seria un Grand Cru; si no ho protegim, podria arribar el moment en què tot desaparegui“, conclourà. “I això seria una gran pena”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa