El Celler Cooperatiu d’Espolla, fundat l’any 1931, es va fusionar amb la Cooperativa Ricardell de Pont de Molins i el  2006 amb la Cooperativa de Masarac, arribant a tenir socis de dotze municipis. Conrea unes 185 hectàrees de vinya, amb una producció mitjana anual d’un milió de kg de raïm i entre sis-cents cinquanta mil i set-cents mil litres de vi.  

Pau Albó, en una imatge recent | DO Empordà

En Pau Albó és l’hereu de grans enòlegs que han treballat a Espolla, en Francesc Playà, “el quimíc”, l’Eduard Puig Vayreda i en Joan Bosch de can Nicetu; va arribar a Espolla l’any 2008 i a l’any següent ja es va fer càrrec de l’enologia del Celler Cooperatiu. És un dels principals artífexs de l’increment de qualitat dels vins del Celler Cooperatiu d’Espolla. 

La majoria dels terrenys on estan plantades les vinyes són de pissarra, la tramuntana hi bufa molt fort i la pluviometria mitjana es de 626 mm. Els ceps tenen una edat elevada i una producció petita.  Fins el 2014 el principal vi del Celler era el Clos de les Dòmines negre, elaborat per l’Eduard Puig Vayreda; el primer Vi de Postal es va començar a elaborar el 2011 i va sortir el 2014, juntament amb dos vins més elaborats el 2013.

Els Vins de Postal

Els Vins de Postal volen posar en valor i donar un reconeixement als socis, a les finques i a les varietats que han configurat el paisatge dels diferents municipis on la Cooperativa hi té vinyes. El vi es fa d’una única vinya i no es repeteix, se’n fan tirades molt limitades que no arriben al miler d’ampolles, i es van diversificant els viticultors. Al soci que mena la finca escollida per ser Vi de Postal, el Celler Cooperatiu li dóna una caixa de 6 ampolles del vi de la seva vinya. 

Les varietats escollides són lledoners i carinyenes en els seus diferents colors.  

Vins de Postal elaborats fins el juny de 2022 | Font: Elaboració pròpia, JP
La Creu durant els mesos de tardor | Pau Albó

La Creu és una vinya situada a 1.800 m del poble d’Espolla, abans d’arribar al veïnat d’Els Vilars, plantada l’any 1950, conduïda en vas, i d’una mica més de set vessanes (una vessana equival a 2.187 m2), de les quals cinc són de carinyena negra i una mica més de dos de carinyena blanca, a una alçada de 245 m la part més alta i 230 la part més baixa, menada pels germans Jaume i Joan Calverol de Can Brusi d’Espolla. 

El sòl és de pissarra, i la producció dels ceps és de 3.800 kg/ hectàrea.

Les rengleres de ceps de carinyena blanca es troben davant i darrera d’una gran pedra de granit que està en un lateral de la vinya. A la tardor es pot veure el contrast entre les fulles vermelloses de la carinyena negra i les daurades de la carinyena blanca.

Ceps de Carinyena Blanca a La Creu | JP

El vi és un monovarietal de carinyena blanca que fa criança en mares dins botes velles de cinquè ús amb bastonatges setmanals durant 6 mesos, una producció de 753 ampolles numerades, amb tap de suro de finca procedent d’un bosc d’alzina surera de l’Albera, pelat l’estiu del 2.017 i fabricat a Cassà de la Selva.

Embotellat el 13 de maig de 2.019, porta gairebé 3 anys en ampolla, és un blanc brisat de dos dies, 56 hores entre most i raïm aixafat i desrapat amb fred iniciant-se la fermentació, posterior sangrat i seguiment de fermentació entre 18ºC i 20ºC. La graduació és de 14,5% vol i el PVP és de 18,95 €.

Aquest és el tercer Vi de Postal elaborat amb carinyena blanca.

Personalment crec que hauria de repetir el vi de carinyena roja de la finca de L’Escumador, potser elaborat d’una altra manera, encara que signifiqués trencar la filosofia de la col·lecció. Cal fer més proves amb aquesta varietat.

Coll de Ribera | JP

Coll de Ribera, és una vinya situada a uns 1.200 m del poble d’Espolla, a la pista forestal que porta a la Font del Conill, plantada l’any 1949, conduïda en vas, de sis vessanes de superfície, de les quals 4,5 són de carinyena negra i 1,5 de lledoner roig, a una alçada de 175 m la part més alta i 160 la part més baixa, el 2014 la menava Narcís Geli, en “Siset”, actualment la porta el seu fill Alfred. 

El sòl és de pissarra, i la producció dels ceps és de 4.200 kg/Ha.

Coll de Ribera és una de les grans vinyes de l’Empordà, té parets de pedra seca, formant els diferents bancals, un presseguer de vinya, una barraca de pedra seca com a aixopluc en cas de pluja o tramuntana, una vista espectacular sobre el poble d’Espolla i les muntanyes de l’Albera, amb els dos Castellars sempre presents i una conducció d’aigua que porta a un dipòsit per preparar el caldo bordelès, compost de sulfat de coure i calç, barrejats amb aigua utilitzat a les vinyes com a fungicida en èpoques passades.

Seguint la pista que voreja la vinya a uns 600 m trobem el paratge de la Font del Conill, un espai equipat amb taules i tocant al riu Orlina, sota una arbreda i on a l’hivern es pot cuinar amb permís previ.


Font del Conill | JP

El vi és un monovarietal de carinyena negra, amb 18 mesos d’envelliment en bótes de roure americà de 3r ús, una producció de 689 ampolles numerades, amb tap de suro de finca procedent de Riells i Viabrea i fabricat a Cassà de la Selva.

Embotellat el 8 de juny de 2.017, porta gairebé 5 anys en ampolla, ha fet fermentació entre 24ºC i 27, maceració de 16 dies combinant remuntatges i delestatges. Té una graduació de 13,9% vol i un preu de venda al públic de 28,95€. Aquest és el quart vi de Carinyena Negra en sortir al mercat de la col·lecció Vins de Postal.

Notes de tast d’en Gerard Marín

La Creu, Vins de Postal

La Creu, amb color groc amb reflexes daurats, en nas combina elegància i complexitat. D’intensitat mitja i ràpida evolució en copa gran. Aromes cítrics, herbes mediterrànies (fonoll, romaní), notes d’hidrocarburs sobre fons mineral (pedra mullada de riu).

En boca és sec, fresc i molt untuós. Amb cos però a la vegada àgil. Records fumats, minerals i lleugerament salins.  Ràpida evolució en copa gran, la qual cosa augura maduració favorable i llarga vida en ampolla. Ideal forçar l’obertura amb decantador o obrir hores abans per gaudir al màxim del seu potencial.

Ampolla del Coll de Ribera, Vins de Postal

Coll de Ribera, Vins de Postal

De color robí de mitja capa, en nas és lleugerament salí, amb aromes de mina de llapis, fusta envernissada, fruita negra madura, pruna, notes herba seca i caramel de mel.

En boca es voluminós i a la vegada elegant, tenint un pas rodó per boca amb acidesa i astringència molt ben integrada. Final llarg i llaminer amb records minerals i torrats. Es un vi que combina elegància i complexitat, en el que van apareixen més aromes i característiques a mida que s’obre, és ideal per gaudir amb copa gran, temps per endavant i bona companyia.

Nou comentari

Comparteix