VadeVi
Porrera organitza una gran festa per celebrar els vins de carinyena

És la varietat de raïm més plantada i probablement una de les poques que tots i cadascun dels cellers del municipi treballen, embotellen i interpreten. La carinyena i Porrera fa anys que escriuen una història compartida i de tant en tant se celebren, com aquest divendres 28 d’abril al vespre, sense anar més lluny, en què hi ha hagut una nova ocasió de conèixer les singularitats i diferències d’aquests vins al tradicional Tast de Carinyenes que enguany suma la 13a edició. Organitzat per l’associació Cellers de Porrera, ha permès tastar des del pàrquing de l’Horta els vins monovarietals fets amb aquesta varietat de raïm pels vint-i-quatre cellers del poble.

Foto: Cellers de Porrera

Una varietat única que dona vins complexos

“Una de les característiques que defineixen les nostres carinyenes és que en collim molta de vinyes velles“, comparteix amb Vadevi Raimon Castellví, propietari del celler de l’Encastell i membre de la junta de l’associació; també en destaca que creixen sobre sòls de llicorella i que ho fan en un clima diferent respecte a altres pobles de la comarca. “És una varietat apreciada que no es cultiva a molts llocs del món”, dirà per donar-hi el valor de la singularitat, que dona, com a resultat, un producte “fresc i contundent a la vegada”, un vi de “color vermell pujat, complex i amb notes florals, balsàmiques”. A més a més, assenyala que es tracta d’una varietat a la qual va molt bé la criança en bota. “L’assimila molt bé i li dona elegància al producte final”.

“Som el poble de les carinyenes“, s’hi sumarà l’Albert Costa, del celler Vall Llach; una varietat “que aporta el toc orgànic i més visceral a qualsevol cupatge”, apuntarà Santi Puig, de Ca l’Apotecari; i a la qual “el sòl i clima de Porrera li dona una particularitat única, que en fa un vi rodó i ben acabat”, descriurà Soledad García, cellerera de Marco Abella. “Hi ha qui en diu que és rústica, però si es cull en el punt òptim de maduració, donarà un vi excepcional i amb molta expressió”, comparteix Alícia d’Alicia i Josep Viticultors. “Dona uns vins profunds, afegeix en Josep als quals la criança li aporta una complexitat molt interessant”.

“És la varietat majoritària de Porrera, probablement la més adaptada i la que ens ajuda a explicar el nostre territori“, afegirà el president de l’entitat Gerard Batllevell. Parla de la carinyena negra, de la blanca, de les tipologies d’elaboració: n’hi ha de joves, amb diversos mesos de criança, matisos i amb maceració carbònica… Totes elles, explicarà, sumen aquest relat que permet explicar un poble, una manera de fer i de ser que els dona una personalitat i els permet presentar-se al món.

El 13è Tast de Carinyenes ha reunit poc més de tres-centes persones que han pogut maridar els vins amb tapes del restaurant 4 Molins, amb estrella Michelin, i actuacions de música en directe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa