VadeVi
Festa dels raiers i vins de Lleida, el maridatge ideal per als més atrevits
  • CA

La Diada dels Raiers se celebra des de l’any 1979 cada primer cap de setmana de juliol i commemora l’antic ofici de raier, persones que s’encarregaven de transportar la fusta dels boscos pirinencs fins la plana a través dels rius. Aquest ofici va desaparèixer a principis del segle XX amb la construcció de les preses que n’impedien el pas, i amb l’arribada dels camions, que feien més ràpid i fàcil el transport.

Tot i així, aquell últim any de la dècada dels setanta, un grup de persones de La Pobla de Segur i del Pont de Claverol van fundar l’Associació Cultural del Raiers de la Noguera Pallaresa amb l’objectiu de de recuperar la memòria història d’un ofici exercit durant tants anys els seus avantpassats. De manera que, passat tot aquest temps i veient la incorporació de moltes persones, descendents o no de raiers, en l’actualitat s’ha aconseguit mantenir molt present aquest ofici que durant anys va veure traginar persones i fustes amunt i avall el riu pallarès.

Baixada dels Raiers | Oriol Clavera

Tradició internacional

Deu anys més tard, al 1989, naixia l’Associació Internacional sumant entitats que representen rius amb tradició pel que fa al transport fluvial de la fusta. És així com els hereus dels raiers de la Noguera Pallaresa han assistit a trobades, assemblees i baixades de rais arreu d’Europa a més, és clar, de col·laborar amb associacions més properes com les de Raiers de Coll de Nargó o l’Asociación Cultural de Almadieros Navarros.

Si l’Associació va rebre la Creu de Sant Jordi el 2003, la festa va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 2002, dura tres dies i inclou concerts, un sopar popular, l’espardenyada i, és clar, la baixada de raiers de diumenge al migdia. Actualment, quatre rais baixen des de la presa de Sossís fins el Pont de Claverol, o la gent els espera per fer un dinar popular i el ball de final de festa. L’Associació, que a dia d’avui compta amb uns 400 socis, fa altres activitats per promoure la cultura raiera, com per exemple l’espai multidisciplinar Espai Raier.

Quatre cellers del Pallars, a la Ruta del Vi de Lleida

La Ruta del Vi de Lleida – DO Costers del Segre inclou una àmplia i diversa oferta d’activitats i experiències vinculades amb el turisme i el vi arreu de les comarques de Ponent. I coincidint amb la festa dels raiers, perquè no aprofitar l’escapada i visitar alguns cellers del Pallars que formen part de la Ruta, o gaudir d’alguna de les seves activitats d’enoturisme buscant el perfecte maridatge per gaudir en família, sol, amb amics o en parella.

Paisatge de vinyes de Castell d’Encús | Josep Barbero

Castell d’Encús

Autoanomenats El celler dels Pirineus, Castell d’Encús, amb Raül Bobet al capdavant, és un dels projectes més reconeguts i més internacionals d’aquesta regió que es podria definir a partir de conceptes com recerca, experimentació i treball sostenible. Amb vinyes plantades a més de 1.000 metres d’alçada, és una de les visites gairebé obligatòries per totes aquelles persones a qui agradi el vi, la història i la ciència.

Visitar-los va més enllà d’una visita a celler tal i com la pensem, perquè al recorregut s’hi suma la descoberta enmig de la natura d’uns cups de pedra que es conserven del segle XII i en els quals encara en l’actualitat hi fan fermentar el vi. Els cups són un dels elements pels quals transcorre la visita, que continua entrant a les instal·lacions del celler i una sala de tines on hi fan repòs els vins.

Mas Garcia Muret

Aquest celler es troba situat en una masia dels Masos de Llimiana de la qual es té constància que ja cuidava les vinyes i feia vi pels volts de 1756. L’actual projecte el va recuperar el doctor José Luis García Urbis, qui en va plantar vinya el 1999 i va construir el celler uns anys més tard, al 2012.

El paisatge i els orígens són els principals fils conductors d’una visita que també val la pena tenir en agenda i durant la qual es podrà fer un viatge pel territori, així com conèixer els processos d’elaboració del vi, que es podran tastar un cop finalitzat el recorregut per les instal·lacions.

Sauvella

Vins purs i premium dels Pirineus’, diran en aquest cas des del celler Sauvella. Un nou projecte vitivinícola del Pallars que ha volgut aportar el seu coneixement a preservar el present i futur d’aquest territori a partir d’una aproximació a la terra molt honesta, sostenible i ecològica. Comparteixen l’agricultura regenerativa i posen al mercat uns vins joves i amb criança que permeten entendre i beure el paisatge pirinenc amb delit.

Arribats a aquest celler, les opcions per gaudir de l’enoturisme són diverses. Hi ha l’opció de gaudir d’un tast guiat de vins, o fer un recorregut d’aproximadament una hora i mitja que comença al pobla d’Orcau, s’apropa fins el celler situat sota les ruïnes del castell, i comparteix alguns dels secrets de l’elaboració del vi. Per als aficionats a la geologia, aquest també és el lloc ideal, perquè la ruta “De la Roca a la copa” entra al detall dels elements que determinen la qualitat del vi des d’un punt de vista històric i geològic.

Resol String Quartet actuarà aquest dissabte 2 de juliol al celler Vila Corona | cartell

Vila Corona

Vila Corona fou el primer celler del Pallars que va entrar a formar part de la DO Costers del Segre. Sota la direcció de l’enòleg Enric Vila i Corona, és un projecte que s’ha volgut especialitzar i donar valor a les varietats autòctones i tradicionals del territori.

Coincidint també amb els primers dies de juliol, teniu una molt bona oportunitat per fer-hi una visita, ja que podreu gaudir de les composicions de Beethoven i Dvorak interpretades per Resol String Quartet. El concert tindrà lloc aquest dissabte 2 de juliol a partir de les 19:30h. El preu de l’activitat són 20 euros i cal fer reservar prèvia a [email protected].

La Ruta del Vi de Lleida – DO Costers del Segre

La Ruta del Vi de Lleida – DO Costers del Segre

Cada cop són més i més diverses les ofertes de turisme vinculades al vi que s’organitzen des de terres de Lleida. En aquest sentit, i sumant voluntats públiques i privades, la Ruta del Vi de Lleida – DO Costers del Segre aglutina, acompanya i sobretot promociona les diverses experiències de turisme enològic sostenible i de qualitat del territori.

Actualment, la Ruta la conformen una setantena de projectes, entre els quals s’hi compten cellers, restaurants, allotjaments, enoteques i altres entitats que desenvolupen activitats culturals i turístiques al voltant del vi.

Més informació i el detall d’activitats per triar i gaudir, en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa