VadeVi
Torre del Veguer amplia el seu projecte de La Cerdanya i hi incorpora varietats pirinenques ancestrals
  • CA

El celler familiar Torre del Veguer continua ampliant la seva aposta per les vinyes d’altitud, a La Cerdanya, amb noves plantacions a Bolvir. Darrerament s’han plantat 3.600 ceps de varietats negres i blanques adaptades al clima extrem de la Cerdanya, posant-se les bases per doblar la producció en tres anys en aquest projecte liderat per l’enòloga Marta Estany. A més a més, una de les novetats d’aquesta ampliació està en la plantació d’algunes varietats recuperades de la zona dels Pirineus, que han recuperat de les vinyes Remei i Pérez-Sala, en un projecte col·laboratiu amb l’INCAVI.

Amb aquest mig miler de plantes experimentals es pretén explorar les seves potencialitats vitivinícoles i la seva adaptació al terroir. S’hi han plantat varietats antigues com la Vinyater o Pansera, les Pirineus (Torà de T. i Borda Neral) o l’Albillo Real. El director de Torre del Veguer, Joaquim Gay de Montellà, afirma que “l’èxit assolit amb els darrers vins ens anima a continuar apostant per una zona que creiem que té un gran potencial“.

Els orígens de tot plegat estan a l’any 2008, que com a contrapunt a les vinyes de Torre del Veguer al Garraf, pràcticament a nivell de mar, es va plantar Riesling i Pinot Noir a la Cerdanya. El nou projecte naixia ja des de la seva preocupació per intentar combatre els efectes del canvi climàtic, tot buscant experimentar amb vinyes de gran alçada. L’han batejat com a Vinya Heroica perquè suporta l’acció depredadora de la fauna i temperatures baixíssimes, glaçades avançades i tardanes, i fins i tot pedregades.

Llum del Cadí neix de la il·lusió de veure créixer de nou vinyes a la Cerdanya“, diran des del celler. I actualment, més enllà del projecte experimental, el projecte creix amb noves plantacions a Els Platers, una solana amb orientació sud-oest, mirant al Cadí. En aquesta segona vinya es completarà la plantació de 5,5 hectàrees en els propers 5 anys. També estan decidits a ampliar la finca amb 10 hectàrees més, la qual cosa suposa una inversió de 220.000 euros.

Joaquim Gay de Montellà, a les vinyes de La Cerdanya | E.V.

Totes les novetats s’han presentat aquest dimarts 13 de juliol en el marc de la sisena edició de l’Experiència Cerdanya, durant la qual també s’ha visitat el museu Espai Ceretània de Bolvir, que s’ubica als peus del jaciment arqueològic El Castellot, i s’ha servit un menú degustació harmonitzat amb vins de Torre del Veguer al restaurant Schierbeck de l’Hotel Villa Paulita de Puigcerdà, creat pel xef Josep Muniesa (ex La Gavina o Via Veneto).

Prèviament al dinar, el director del celler va guiar un tast vertical pel seu vi insígnia ceretà Llum del Cadí, començant per l’anyada 2014 i acabant amb l’actual, la 2020, que van permetre veure l’evolució de la pròpia elaboració -la primera anyada era un cupatge a parts iguals de Riesling i Muller-Thurghau, i les més actuals són monovarietals de Riesling-; fins al canvi de nom -el vi va néixer com a Llum del Canigó i ara són Llum del Cadí-; d’ampolles -de bordelesa a borgonyona, per acabar amb la Rhin- i d’etiquetes, ara més modernes i elegants.

Tast vertical de Llum del Camí de Torre del Veguer | E.V.

Els vins de la Cerdanya i el projecte de Vi de Finca del Penedès

Actualment, la gamma de vins Llum del Cadí està formada pel vi blanc jove de raïm Riesling, i del vi negre de Pinot Noir, amb pas per fusta. El Llum del Cadí Pinot Noir, que s’ofereix a un PVP que se situa al voltant dels 35 euros, és un vi amb bona acidesa i estructura, amb aromes i sabors torrats i especiats que testimonien els 8 mesos de pas per fusta de roure francès de gra fi.

El Llum del Cadí Riesling, que està al mercat a un preu de 27 euros, és un vi amb caràcter cítric i molt bona acidesa. S’ha criat amb les seves mares durant 5 mesos, i mostra la tipicitat varietal i la profunditat d’un vi d’altura. Tots dos vins van estrenar una nova imatge més estilitzada i elegant l’any passat, amb ampolla Rhin i Borgonya i amb tancament de suro recobert de cera d’abella.

Joaquim Gay de Montellà es mostra satisfet dels canvis i novetats a La Cerdanya, on hi veu un projecte consolidat i amb bones perspectives de futur, i també manifesta l’esperança de poder celebrar aviat la incorporació del seu Raïms de la Immortalitat com a nou vi de finca de Catalunya, la més alta qualificació que s’atorga oficialment a un vi català. “Fa uns mesos que vam presentar candidatura i tan nosaltres com d’altres cellers catalans estem pendents de la seva aprovació. Per a nosaltres seria un gran orgull incorporar aquest important reconeixement a la feina que fa tants anys que fem des del celler”, comenta a Vadevi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa