VadeVi
L’INCAVI i els cerdans col·laboren per recuperar varietats vitivinícoles ancestrals
  • CA

L’INCAVI ha posat en marxa un nou projecte de recuperació de varietats de raïm que ja existien al territori en una vinya de Bolvir i una altra de Llívia, i que, en molts casos, es van deixar de conrear en la majoria dels llocs arran de la fil·loxera que va arrasar els cultius a finals del segle XIX.

A tots dos lloc, l’entitat pública hi ha plantat sis varietats diferents, algunes de les quals s’han recuperat de la zona de Riu de Cerdanya, on encara existien ceps en marges, de forma molt residual. Altres varietats han estat recuperades d’altres indrets del Pirineu.

Les varietats cerdanes recuperades, de raïm negre, són el neral i una segona, sense nom, que els tècnics han referenciat amb el nom de Pirineus 1. La resta dels ceps plantats són de raïm blanc. La varietat blanca cerdana, també recuperada a la zona de Riu de Cerdanya, rep el nom de vinyater. Els altres tres tipus de raïms blancs són de la zona del Pallars Sobirà, de la vinya de l’Oratori. 

Aquest projecte s’emmarca en l’estratègia de l’INCAVI de recuperació de varietats autòctones, foment de la biodiversitat i adaptació al canvi climàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa