VadeVi
Els cellers fan verema nocturna per garantir qualitat i un futur pel planeta
  • CA

Les fortes calors d’aquest estiu no només han provocat que s’avanci l’inici de la verema, sinó que també està afectant el dia a dia de la campanya de recollida. Vadevi ha pogut parlar amb diversos cellers que opten per fer verema nocturna i feinejar entre vinyes en horaris en què el sol no apreta. I en comparteixen els principals motius.

A Torelló miren pel producte i la salut del collidor

Son molts i diversos els motius que poden conduir a matinar per sortir a collir. “Avui hem començat sobre quarts de sis i demà ens hi posem a les 4:30h“, comparteix amb aquesta capçalera Paco de la Rosa de Torelló. El penedesenc és un dels projectes vitivinícoles que ja fa anys feineja de matinada i avança amb determinació cap aquesta transició de mutar el dia per la nit. “Enguany ja estarem collint un 25% del raïm per la nit“, assenyala De la Rosa. I tot plegat, seguint diverses motivacions que el responsable del celler resumeix en tres.

El celler penedesenc fa uns quantes campanyes que cull raïm de nit | Foto: Torelló

D’una banda, “beneficia la qualitat del producte, ja que podem collir el raïm a menor temperatura ens permet evitar fermentacions espontànies a les caixes o remolcs mentre es trasllada fins el celler, dirà, i a més a més, ens permet premsar-lo a menor temperatura també i això és positiu des del punt de vista de les aromes”. Sumat a això, també hi apunten una motivació més personal i vinculada amb la salut. “A casa collim a mà, i no és el mateix treballar sota temperatures de 16ºC que de 35ºC en amunt”, diu en Paco. “D’aquesta manera, justifica, evitem cops de calor i males condicions per les persones que treballen al camp”.

El tercer i no menys important té a veure amb motius energètics. “Treballant de nit consumim molta menys energia i podem així rebaixar la petjada de carboni”, detalla el responsable de Torelló. Contribuir al futur d’un planeta més sostenible.

Veremadors collint amb el frontal | Foto: Torelló

Guants a punt, tisores i un bon frontal per enfocar la vinya. Perquè sense llum del sol, s’ha de poder apuntar bé, i en aquest sentit, comenta el responsable de Torelló, “és una feina que demana experiència en verema“.

Per cert, parlant de la collita 2022, aquesta campanya ja ha notat efectes de la sequera, que hauria provocat, segons primeres estimacions basades en la collita feta, una reducció del 10-15% en relació respecte a anyades anteriors. “La sequera i el canvi climàtic son un escenari ben real”, conclourà Paco de la Rosa.

Treballadors de Raimat durant una de les veremes nocturnes | cedida pel celler

Raimat cull de nit des de fa una trentena d’anys

A Ponent, Raimat ja fa una trentena d’anys que surt a collir en horari nocturn. De fet, durant anys se’ls ha vist iniciar la campanya coincidint amb la mitjanit i és una pràctica que l’actual director ja es va trobar integrada quan va entrar a treballar-hi l’any 2000. “És molt important pel raïm evitar les altes temperatures del dia“, comparteix, i entra a explicar-ho posat sobre la taula que durant la nit la temperatura ambient pot oscil·lar entre els 15-20ºC i en ple dia pot no baixar dels 30ºC.

“La verema nocturna ens estalvia refredar els gotims abans d’iniciar la fermentació i completar el procés d’elaboració, diu Esteve, i collint-lo així es mantenen millor les qualitats organolèptiques del raïm, s’oxida menys per efecte, per exemple, de la llum directa del sol”, apunta. “En general suposa una millora per la qualitat del raïm, però també un estalvi d’energia important”, conclou el director.

Joan Esteve, a l’esquerra, amb alguns gotims de raïm collit durant la nit | cedida pel celler

El celler ja ha vist entrar els primers quilos de chardonnay per fer base cava i seguiran aviat amb altres varietats. “La calor està accelerant la maduració del raïm, comenta, esperem que les temperatures afluixin una mica per baixar aquest ritme, que està sent força inaudit“.

Hi ha d’altres cellers que també cullen el fruit fora de les hores de sol, de fet “cada cop en son més”, dirà el director de Raimat; sense anar més lluny, s’ha vist un altre exemple al Penedès, a Les vinyes de Can Milà d’Albet i Noya, on aquests dies se’ls ha vist agafant el pinot noir durant la nit, com compartien ells mateixos a través de les xarxes socials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa