Els orígens d’aquest projecte de vins es remunten al segle XVII. Al Penedès. I enllacen amb la història d’una nissaga llargament vinculada al món del vi. Vins Família Ferrer pren vida recentment, tot just l’any 2018, amb l’objectiu de reconnectar amb les arrels i continuar, així, escrivint nous capítols als iniciats pels seus avantpassats ara fa tots aquests anys.
“Vins Família Ferrer és una aposta apassionant“, dirà José María Ferrer, cinquena generació d’aquesta saga, i responsable de la recuperació del projecte. Explica que “tornar als orígens els ha permès entendre com s’ha arribar fins aquí i continuar avançant”, sempre amb el ferm propòsit de deixar marcada l’empremta d’aquestes arrels en els vins que embotellen.

Tres cellers i ‘vins singulars’
El projecte el completen tres cellers i projectes diferents. D’una banda, la Freixeneda, masia on va començar la història de la família l’any 1616, que amb el temps evolucionaria cap a Freixenet (nom amb el qual es coneixia el fill petit de la Freixeneda i que va acabar anomenant la marca de vins escumosos i ara tranquils) i que ara veu néixer els vins tranquils de la marca. A Josep Ferrer (garnatxa negra i cabernet sauvignon), fet en homenatge al patriarca de la família, s’hi suma una trilogia de monovarietals: Costers de l’Ànima (pinot noir), Camí de Sagraments (xarel·lo) i Cau dels Penitents (macabeu fermentat en acàcia).
Can Sala és el celler familiar datat al segle XIX que va veure néixer l’àvia d’en Josep María, la Dolors Sala i també la primera ampolla de cava Freixenet l’any 1914. La matriarca, cofundadora de la marca d’escumosos, va enviudar molt jove, amb 4 fills petits, i tota sola va continuar el negoci de vinyes i vins que havia iniciat el seu marit Pere Ferrer. En aquest espai singular ubicat a Sant Quintí de Mediona s’hi elaboren els actuals Caves de Paratge de la marca, tot recordant Dolors Sala i la història familiar: Can Sala (cava amb un mínim de 120 mesos de criança en rima) i Vinyes de Can Sala (a partir de 72 mesos), que s’elaboren només en anyades seleccionades en una producció d’entre les 10 i les 15 mil ampolles depenent de la collita.
Al Priorat, d’una finca de 13 hectàrees a Bellmunt del Priorat de garnatxa negra, carinyena i garnatxa blanca, vinyes ecològiques, i hi neix el vi Prior Terrae que treu al mercat el celler Morlanda.
I tot plegat, unit també per la mà d’una enòloga, Judit Llop, terraltina i amb llarga experiència al Priorat, que l’any 2018 va fer el salt al Penedès per continuar consolidant aquest projecte amb nous vins i nous horitzons,sempre íntimament lligats a aquesta llarga i extensa tradició.

Petites produccions i vinificacions a l’antiga
En total, malgrat els tres projectes i que per exemple només a la Freixeneda hi tinguin en propietat més de 200 hectàrees entre vinya i bosc, només vinifiquen una petita part de la producció de vinya que tenen i en surt al mercat edicions molt limitades de cada producte.
En el cas dels vins escumosos, la vinificació és molt singular, ja que la fan amb una premsa comprada a la Xampanya l’any 1920 (que s’anomena per cert E. Duboise), de tracció mecànica però que manté l’essència i la manera de fer dels inicis del projecte. “La qualitat del treball que fa s’assimila a una de pneumàtica”, comenta José M., això sí, necessita més temps per fer la feina. Per premsar sis mil quilos de raïm, s’hi poden passar fins a 6 llargues hores.

El resultat, per això, i segons el responsable del projecte, “és un producte artesà, de màxima qualitat i amb una extrema singularitat”. No només això, cada any decideixen el cupatge en funció de la collita. “Volem treure cada any l’expressió més sincera de la vinya, de l’anyada”, dirà José María Ferrer.
Tot plegat, explica el propietari, suma “un projecte inspirat en el sentiment de gratitud cap a aquelles persones que van fer possible el naixement de la nostra empresa”. “Un retorn als orígens, al lloc on els meus pares, al costat dels meus avis, van elaborar les primeres ampolles de Freixenet. Tot va començar a Can Sala fa més de cent anys”, conclourà.
