VadeVi
Una nova eina permet verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge
  • CA

L’oli d’oliva és un dels productes agroalimentaris estrella de la dieta mediterrània. En aquest sentit, i en vistes a donar-hi encara més valor sobretot en quant a certificar-ne i protegir-ne l’origen, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat de Barcelona han desenvolupat conjuntament una nova eina que ha de servir per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge.

Els responsables de l’eina entenen que “com a producte de gran interès econòmic i empresarial“, si es produïen adulteracions i fraus comercials sobre el seu origen i les seves varietats, “la falta d’eines analítiques ho feia molt complicat de detectar”.

L’autentificació de l’origen passa per fer analítiques de compostos orgànics | Foto: FCAC

Anàlisi d’uns compostos orgànics

Aquesta nova eina d’autenticació es basarà en l’anàlisi d’uns compostos orgànics presents de forma natural en les plantes que actuen com a localitzadors geogràfics, ja que la seva composició varia segons el clima, el medi i les condicions on ha crescut. Un avantatge d’aquest compost és que es pot analitzar fàcilment mitjançant una tècnica molt utilitzada i a l’abast de la majoria de laboratoris: la cromatografia de gasos acoblada a una espectrometria de masses.

El que es vol aconseguir amb aquesta nova eina és que sigui aplicable en processos d’inspecció i auditoria, i així garantir que els productes que es llancen al mercat són autèntics, reduint el frau comercial en el sector de l’alimentació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa