L’oli d’oliva és un dels productes agroalimentaris estrella de la dieta mediterrània. En aquest sentit, i en vistes a donar-hi encara més valor sobretot en quant a certificar-ne i protegir-ne l’origen, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat de Barcelona han desenvolupat conjuntament una nova eina que ha de servir per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge.
Els responsables de l’eina entenen que “com a producte de gran interès econòmic i empresarial“, si es produïen adulteracions i fraus comercials sobre el seu origen i les seves varietats, “la falta d’eines analítiques ho feia molt complicat de detectar”.

Anàlisi d’uns compostos orgànics
Aquesta nova eina d’autenticació es basarà en l’anàlisi d’uns compostos orgànics presents de forma natural en les plantes que actuen com a localitzadors geogràfics, ja que la seva composició varia segons el clima, el medi i les condicions on ha crescut. Un avantatge d’aquest compost és que es pot analitzar fàcilment mitjançant una tècnica molt utilitzada i a l’abast de la majoria de laboratoris: la cromatografia de gasos acoblada a una espectrometria de masses.
El que es vol aconseguir amb aquesta nova eina és que sigui aplicable en processos d’inspecció i auditoria, i així garantir que els productes que es llancen al mercat són autèntics, reduint el frau comercial en el sector de l’alimentació.