VadeVi
La garnatxa blanca, la identitat indiscutible de la Terra Alta
  • CA

La garnatxa blanca no és exclusiva de la Terra Alta, però sí que és autòctona. L’any 1647 mossèn Onofre Català ja va deixar escrit que aquesta varietat s’adaptava molt bé a la zona.

Per Francesc Ferré, la tradició s’ha de tenir en compte “perquè els nostres avantpassats no tenien coneixements tècnics però tenien molt de temps per observar”. I si una cosa està clara és que funciona molt bé amb el clima continental mediterrani d’aquesta comarca de les Terres de l’Ebre.

Ferré que és enginyers agrònom, enòleg del Celler Frisach però que se sent pagès, assegura que la garnatxa blanca s’està reivindicant. Entre tots “s’està perfilant, s’està polint l’elaboració del vi feta amb aquesta varietat”. Entre moltes altres coses, per exemple, s’han avançat veremes per tenir vins amb menys graduació i més frescor. I això, diu, Ferré, és només un inici.

“Ja ens hem situat al mercat, ara el que cal es consolidar-nos i mantenir-nos-hi”, assegura Francesc Ferré.

Els vins fets amb garnatxa blancs són senzills aromàticament en nas, però en canvi són molt potents en boca, complexos, diferents a la moda que ha predominat fins ara de vins blancs molt aromàtics però més simples en boca. Per això, tothom coincideix que els vins fets amb aquesta varietat són perfectes per maridar pràcticament amb qualsevol cosa.

En aquests moments la Terra Alta produeix el 90% de la garnatxa blanca de Catalunya i el 33% del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa