Les dades corresponen a juliol de 2023, però el Ministeri d’Agricultura tot just les ha fet públiques aquest mes de maig. Tenim al davant l’informe sobre les autoritzacions de nova plantació de vinya i del potencial vitícola a l’Estat espanyol amb dades desgranades al detall per aquelles regions i comunitats autònomes on es cultiva i produeix vi.

Catalunya, en tercera posició en nova superfície concedida
De les 3.213 hectàrees sol·licitades, 2.375 hectàrees s’han considerat admissibles, però tan sols se n’ha concedit 1.407 hectàrees. D’aquestes 1.407 hectàrees, 130 es queden a Catalunya, de les 247 ha sol·licitades i davant el fet que s’havien considerat admissibles fins a 201 ha. Veient el quadre 11 de l’informe, que hem reproduït just a sobre d’aquestes línies, Catalunya es posiciona en tercera posició quant al nombre d’hectàrees concedides, tot just per darrere -i a força distància- de Castella la Manxa (on se n’ha aprovat 689 de 1.594 sol·licitades) i Castella i Lleó (amb 314 de 505).
Seguint amb el detall de casa nostra, i desgranant les 130 hectàrees, concretar que han quedat repartides, segons petició (amb xifres arrodonides i ordenades de més a menys), de la següent manera:
- DO Terra Alta: 44 ha
 - DO Penedès: 15 ha
 - DO Montsant: 15 ha
 - DOQ Priorat: 14 ha
 - DO Costers del Segre: 10 ha
 - DO Empordà: 10 ha
 - DO Tarragona: 5 ha
 - DO Conca de Barberà: 4 ha
 - DO Pla de Bages: 2 ha
 
Hi ha dues casuístiques a tenir en compte. D’una banda, la DO Catalunya que suma per distribució geogràfica fins a 120 ha, encara que només 11 són privatives. I, en el cas de la DO Cava, on hi ha aplicada la limitació de concessió de noves plantacions a 0,1 ha, aquesta ha estat la superfície aprovada de les cinc totals que s’havien sol·licitat.

Superfície per replantació i una mica de comparativa
L’informe també detalla el total de superfície que s’ha concedit per a replantacions, que ascendeix a 16.102 hectàrees, xifra que correspon en un 99% -segons el text- a zones per a la producció de vins amb DOP i IGP. En aquest cas, Catalunya pot fer aquesta reconversió en 1.213 hectàrees (1.203 ha de les quals, en regions amb DO i 11 ha per a vins sense DO).
El document també apunta i desgrana quin és el potencial vitícola de l’Estat a data 31 de juliol de 2023 per CCAA. El total ascendeix a 961.173 ha, i d’aquests, Catalunya està en les 60.249 ha, malgrat que la superfície plantada al nostre país -a dia 31/7/23- era de 56.668 ha (52.462 són hectàrees per a la producció de vins amb DOP, 3.091 són per a produir vi sense DOP/IGP però en territori DOP/IGP, i 1.115 ha, destinades a la producció de vi sense DOP/IPG i situades fora d’una zona amb indicació geogràfica).
Interessant apuntar, i així ho recull l’informe, les diferències de superfície respecte a anys anteriors. Si bé en la mateixa data, però de 2022, s’ha registrat una davallada de poc més de dotze mil hectàrees (-1,27%), el potencial de producció vitícola de tot l’Estat ha experimentat un descens força significatiu des de la campanya de 2011-2012 de poc més de noranta mil hectàrees (concretament, 90.993).
Per últim, i no menys important, l’informe especifica que en el conjunt de l’Estat hi ha -per poc- més varietats negres (52,5%) que blanques (47,2%), sent encara el tempranillo -ull de llebre a Catalunya- la varietat més plantada.
Sobre el sistema d’autoritzacions de plantació
El sistema d‘autoritzacions del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) estableix que només es podrà plantar vinya de raïm per a vinificar amb finalitats comercials si es disposa de permís de plantació, que només es podrà obtenir per alguna d’aquestes vies:
- Quota de noves plantacions al qual es pot optar cada any (autoritzacions per a noves plantacions)
 - A partir d’una vinya arrancada (autoritzacions per a replantar vinya)
 - A partir d’un dret de plantació que el titular té en el registre vitícola corresponent (autorització per conversió de drets de plantació).
 
Les autoritzacions de plantació, actualment no són transferibles.
Pel que fa als criteris que fan possible l’autorització, es diferencia entre els d’admissibilitat i els de prioritat. Els detallem.
- Criteris d’admissibilitat:
 
- Que el sol·licitant disposi de la superfície sobre la qual farà ús de l’autorització. Per això, haurà de demostrar que és titular d’una explotació agrària on s’inclou aquesta superfície i així evitar les peticions massives a nom d’un només sol·licitant i fitar l’entrada als que es dediquen a l’agricultura.
 - Que el sol·licitant tingui tant la capacitat com la competència professionals adequades
 - Que la sol·licitud no generi un risc significatiu d’apropiació indeguda de reputació d’una DOP que se superposa amb diverses DOP amb limitacions, mitjançant el compromís d’informació del sol·licitant de la destinació comercial de la seva vinya en determinats casos per tal de poder fer efectiu el dret d’aquestes DOP que se superposen amb diverses DOP a limitar-ne el potencial productiu.
 - Que el sol·licitant no tingui plantacions de vinya sense autorització o sense dret de plantació.
 
2. Pel que fa als criteris de prioritat, es valora:
- Que sigui un “jove viticultor”, o un
 - “Viticultor amb petita i mitjana explotació”, o
 - “joves viticultors amb bon comportament”.
 
