El Registre Vitivinícola de Catalunya té contemplades 391 vinyes centenàries, és a dir, les que superen els cent anys de vida, amb una superfície que ocupa 180,148 hectàrees de vinya arreu del territori català. Estem parlant de les que consta com a registrades entre els anys 1900 i 1923.

Majoritàriament, en dues comarques
Aquestes vinyes centenàries es concentren majoritàriament en dues comarques, el Priorat (amb 209 plantes, que representen el 43,50% del total) i l’Alt Empordà (amb 83, i el 33,90%), a les quals segueix el Bages amb un 5,20% del percentatge total. En diverses proporcions, hi ha constància d’alguna d’aquestes plantes de vinya vella en vuitanta-dos municipis de divuit comarques del país.
Si aterrem les xifres a municipis, el poble que conserva el nombre més gran de ceps centenaris és Porrera, al Priorat, amb trenta-nou, seguit de Gratallops, amb 33 i Torroja del Priorat, amb 25. En canvi, si mirem la superfície de vinyes centenàries plantades, Porrera manté el primer lloc del podi (amb poc més de 20 hectàrees), seguida en aquest cas de Rabós (14,55 ha) i Garriguella (14,35 ha), tots dos a l’Empordà.
Com a curiositat, l’Alt Penedès i el Baix Penedès no tenen vinyes centenàries i la Terra Alta només té una vinya centenària de garnatxa negra.
D’altra banda, i sempre d’acord amb el registre vitivinícola, hi ha comptabilitzats vint-i-nou municipis amb vinyes registrades l’any 1900. Les detallem per ordre alfabètic: Bellmunt del Priorat, Calders, Calonge, Castellgalí, Castellolí, Colera, l’Espluga de Francolí, Espolla, Falset, Forallac, Franqueses del Vallès, Garcia, Garriguella, Gratallops, Masroig, Mollet de Peralada, Navàs, Pals, Pau, Poboleda, Porrera, Rabós, Sallent, Sant Climent Sescebes, Sarral, Tordera, Torroella de Montgrí, Viladecavalls i Vilamaniscle.

Les varietats predominants
El registre computa fins a divuit varietats en aquestes vinyes centenàries, algunes de les quals, per cert, tenen més d’una varietat. La que lidera el rànquing, és la carinyena negra, amb 232 vinyes, seguida de garnatxa negra i macabeu, que és la primera de les varietats blanques.
- Carinyena negra (nombre de vinyes per varietat = 232)
- garnatxa negra (78)
- macabeu (28)
- garnatxa blanca (16)
- xarel·lo (14)
- garnatxa roja (12)
- trepat (12)
- altres varietats (12)
- sumoll negre (10)
- parellada (8)
- sense definir (5)
- carinyena blanca (3)
- moscatell d’Alexandria (3)
- malvasia de Sitges (2)
- monastrell (2)
- pedro ximenes (2)
- cabernet sauvignon (1)
- merlot (1)
- morastell (1)
- picapoll blanc (1)
- subirat parent (1)

Varietats i superfície
- Carinyena negra: 107,729 ha
- Garnatxa negra: 23,826 ha
- Macabeu: 10,142 ha
- Garnatxa roja: 5,431 ha
- Sumoll negre: 5,274 ha
- Xarel·lo: 4,552 ha
- Trepat: 4,388 ha
- Parellada: 4,359 ha
- Garnatxa blanca: 4,233 ha
- Cabernet Sauvignon: 0,861 ha
- Carinyena blanca: 0,845 ha
- Malvasia de Sitges: 0,626 ha
- Picapoll blanc: 0,625 ha
- Moscatell d’Alexandria: 0,512 ha
- Pedro Ximenes: 0,406 ha
- Monastrell: 0,405 ha
- Picapoll negre: 0,185 ha
- Morastell: 0,138 ha
- Merlot: 0,109 ha
- Subirat parent: 0,078 ha
- Altres varietats: 4,725 ha
- Sense definir: 0,699 ha.
