VadeVi
Bones perspectives per la verema 2021, malgrat la falta de pluges en pugui disminuir la producció

La verema d’aquest 2021 es preveu de molt bona sanitat en la major part de les Denominacions d’Origen catalanes. Així ho comparteix l’INCAVI en un comunicat on també preveu que pugui disminuir la producció o el volum dels raïms en algunes regions, degut sobretot a la falta de pluges durant l’any.

L’escassetat de pluja d’aquest any a tota Catalunya ha fet que els pagesos llauressin les vinyes amb més freqüència per aprofitar la saó i, de moment, els ceps tenen un bon desenvolupament i s’han equilibrat. La pluja enregistrada des de l’1 d’octubre 2020 fins a 31 de juliol 2021 ha estat molt inferior a la mitjana i just ha superat els 270 mm en moltes estacions meteorològiques de zones de vinya (250 mm a l’estació de La Granada). La zona del Penedès ha estat la més seca amb una reducció de la precipitació del 50 % de la mitjana (2007-2021), a continuació l’Empordà (-40 %), Tarragona i Priorat (-30 %) i Terra Alta i Conca de Barberà (-20 %). El mes de juny només ha estat plujós a les Terres de l’Ebre i el mes de juliol bona part de les estacions meteorològiques del centre del territori més sec han registrat pluges inferiors a 20 mm. A l’inici d’agost únicament destaquen pluges importants a la zona del Baix Empordà.

Per tant, comenta INCAVI, caldrà estar amatents als pròxims dies i setmanes per veure com evoluciona la maduració final del raïm que, a hores d’ara, es preveu de valors similars a la mitjana excepte a l’Empordà i al Penedès, que possiblement serà una mica inferior a causa d’aquesta manca de pluges. També, tot i que els ceps tenen un gran nombre de raïms, a causa de la sequera el pes mig de raïm i el seu volum és inferior a la mitjana. En general, s’ha començat a veremar uns quatre o cinc dies més tard que l’habitual i ja s’estan collint varietats primerenques com pinot noir i chardonnay en algunes zones del Penedès i també a Costers del Segre. En la majoria de zones de Catalunya s’apunten retards d’entre cinc i deu dies respecte l’any passat, però caldrà veure com pot afectar la calor que es preveu en els pròxims dies.

Carme Domingo, tècnica de viticultura de l’INCAVI, comenta a Vadevi que “estem davant un any de difícil previsió pel tema sobretot de la sequera, però sí que podem dir que varietats primerenques com la Chardonnay no s’han avançat tant com l’any passat, i ara seguim molt atents a la resta de varietats, que depenent de com apreti la calor, poden madurar de manera molt ràpida en els propers dies”.

Dades d’estimació de collita, al Penedès

Per tal de facilitar més informació i oferir més dades al viticultor i als tècnics dels cellers a l’hora de decidir l’inici de la verema a les seves finques, l’INCAVI recull dades d’estimació de collita i seguiment de la maduració del raïm al Penedès. Aquesta tasca es fa en 28 vinyes situades en diferents zones del Penedès i se centra en les varietats de chardonnay, macabeu, xarel·lo i parellada. Aquestes dades s’envien setmanalment des de finals de juliol fins a finals de setembre a tècnics, ADV i a les DO Penedès, Cava i Catalunya. Aquesta informació també permet estudiar la relació entre el clima i l’evolució del raïm al Penedès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa