VadeVi
Onades de calor, falta d’aigua i senglars, principals amenaces de la collita 2021
  • CA

Probablement, un dels termes que més s’han utilitzat per definir l’anyada 2021 de verema és la sequera. Enguany, són molts els territoris del vi català que han patit la falta d’aigua i de pluja, en quantitats que han provocat que alguns grans de quedin ben petits o molt poc inflats. A més a més, aquesta darrera onada de calor ha accentuat alguns efectes sobre les plantes i el raïm, que en alguns casos han vist com avançava la maduració abans del que s’espera tradicionalment d’algunes varietats. Hi ha zones o cellers que han hagut d’avançar el calendari de recollida per aquest motiu.

Carme Domingo, tècnica de l’INCAVI comenta a Vadevi que precisament aquests darrers dies han estat revisant diverses finques del territori per comprovar l’estat del raïm. “Hem comprovat les varietats han accelerat una mica el ritme de maduració. Ha augmentat més ràpidament el contingut de sucres, mantenint-se les acideses prou altes”. En el cas concret del Penedès, concreta que “la varietat macabeu està a un nivell de sucres i acidesa òptims per la base escumós”, i anuncia que ja hi ha cellers que l’estan collint i entrant a celler, juntament amb la chardonnay.

Vinyes de macabeu al Penedès | Maria Rosa Ferré

Miquel Palau, enòleg del celler Abadal, explica que en el seu cas aquesta onada ha afectat sobretot les varietats blanques primerenques. “No hem patit tant a nivell fisiològic de la planta per deshidratació o dessecació de fulles, però sí que hem notat un augment del grau alcohòlic i pèrdua d’aigua en les varietats chardonnay i sauvignon blanc, i això ens ha obligat a avançar uns dies la seva verema”. “Inicialment, prevèiem començar a collir a finals de mes, i hem hagut d’avançar una setmana”.

“Això no vol dir, continua Palau, que la resta de varietats també vagin avançades, perquè de fet, aquests últims dies s’ha frenat el cop de velocitat de la calor”. “Fins i tot, aventura, “no descarto haver de parar entre aquests primers dies de collita i la resta de varietats, perquè segurament en el seu cas sí que seguiran el cicle normal”.

Sigui com sigui, i malgrat la collita s’espera bona, sí que avança que els grans de raïm puguin perdre enguany al voltant d’un 30% de volum.

Celler Abadal, al Pla de Bages

A la mateixa zona del Pla de Bages, hi ha cellers que encara no han començat la collita, però els viticultors estan inquiets i preocupats. “La falta d’aigua i els atacs constants de senglars o cabirols a la vinya ens estan angoixant“, comenta Josep Solergibert a Vadevi. “Em preocupa més la sequera que l’onada de calor perquè enguany està sent un any especialment sec, i a la nostra zona només hem vist caure unes 170 litres en tot l’any”.

“La poca aigua que ha caigut hem intentat gestionar-la el millor possible, però la vinya ha patit i el gra s’ha quedat petit en algunes finques“, comenta. La previsió, anuncia, és començar a primers de setembre, a veure si d’aquí a aleshores ens cau alguna gota més de pluja, que aniria molt bé coincidint que aquests últims dies d’agost ja s’escurcen els dies i a la nit baixa una mica la temperatura”.

A l'esquerra, l'Enric Solergibert fent la verema, acompanyat del seu fill i el seu net
A l’esquerra, l’Enric Solergibert fent la verema al 2020, acompanyat del seu fill i el seu net

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa