Guillem Panisello (1976) és català de Barcelona, amant del vi i del vermut, sommelier, formador, tècnic de vinya i moltes coses més, una mena de professional total, que aquest any assumeix la responsabilitat tècnica dels Premis Vinari dels vermuts catalans.
-Com vas arribar al món del vi?
– Va ser per la via comercial. Se’m va posar al davant la possibilitat de comercialitzar un vi del Priorat i aquest món em va fascinar. Vaig descobrir que el vi, més enllà de la varietat o el tipus, tenia personalitat. Vaig decidir formar-me i un dels meus professors va ser determinant: Mauricio Wiesenthal. Podia parlar de cultura en el sentit més ample, de literatura, de química, de geologia, de clima i tot a partir d’una copa de vi. Vaig pensar que quan fos gran volia ser com ell.
-I del vermut?
– Del vermut m’interessa la seva versalitat i també la seva personalitat. És enriquidor que els paràmetres legislatius permetin diferents formes d’elaboració, la utlització de diferents botànics, que puguin ser representatius d’un lloc o d’una manera de fer. M’agrada la llibertat que es permet en el vermut.
-Aquest és un moment molt dolç pel sector…
– Sí que ho és, i ara que el vermut està en bpca de tots, els Premis Vinari han de servir precisament per reforçar-lo i consolidar-lo. D’alguna manera estem oferint a tots els elaboradors la possibilitat que tastadors professionals valorin el seu producte i l’avaluïn tenint en compte la personalitat de cada un. A més voldríem que servissin també per crear una certa unitat. Igual que passa amb els Vinari de vins que permet que un cop l’any la gent del sector es trobi a la gala de lliurament sense que sigui una fira o un esdeveniment professional, amb els vermuts volem aconseguir el mateix.
-Però el vermut no és com el vi i el producte no varia respecte l’any passat. Com es valoraran en aquesta edició?
– Deia abans que una de les coses que m’agraden i m’interessen del vermut és la seva versatilitat i això és el que volem potenciar aquest any. El vermut té un potencial que no s’està explotant en el camp de la gastronomia per exemple, o de la cocteleria. Per això farem que siguin professionals d’aquestes disciplines el que valorin les referències que es presentin a concurs. I així en els fons també els estem donant idees per aplicar als seus plats o als seus còctels.
-I pels consumidors?
Els consumidors tindrà l’oportunitat de conèixer quins són els millors vermuts, és clar, però aquest any, a més sabran quins són esl preferits dels coctelers, dels distribuidors, dels cuiners i per tant, quins són els que més els interessen.
Les inscripcions per als Premis Vinari dels vermuts catalans estan obertes fins el dia 31 de març.