VadeVi
Homenatge al vermut que va salvar la cooperativa de la fallida

Amb l’inici de la primavera començarà a la Cooperativa de Gandesa l’Any del Vermut, una iniciativa que com va avançar fa uns dies aquesta capçalera neix per homenatjar el 90è aniversari del seu vermut Terralta. Durant tot este 2022, l’entitat gandesana ha organitzat una sèrie d’activitats gastronòmiques, enoturístiques i festives que finalitzaran el mes de desembre amb un congrés on s’hi convidarà tots els actors del món d’aquestes begudes aromatitzades.

Des de la Cooperativa, defensen que és de justícia dedicar accions durant un any sencer a aquest producte: “va ser una beguda que ens va salvar de la fallida, i de la fugida dels pagesos a les grans ciutats”, assegura Pere Bové, president de l’entitat.

“Cal imaginar un any 1939 amb camps de vinyes plens de bales, cadàvers i sang. Era un panorama desolador. En aquest context, els socis van fer una aposta fortíssima: patentar el vermut que fèiem des de 1932, embotellar-lo en ampolles petites i comercialitzar-lo amb millor marge”.

I aquest producte, amb una gran inversió publicitària, va ser el que va mantenir la Cooperativa en la postguerra: “L’any 41 vam fer una campanya molt sonada, pel que estem habituats a Gandesa: vam llogar una paret al costat de la Monumental de Barcelona, i hi vam pintar el cartell d’Àngel Pallarès, que fa d’etiqueta del vermut. Ens va costar més de 7.000 pessetes! També vam posar publicitat en alguns tramvies de la capital… i aquest impacte va fer que el vermut fos un verdader boom“. Amb el pas dels anys, alguns canvis en la llei, va fer insostenible de seguir comercialitzant el vermut, en l’any 1954 van vendre la patent a la casa Cinzano.

“Aquest any del vermut, ha de ser una ocasió per recordar el passat i per marcar-nos el rumb del futur”, diu Bové. “Sempre hem fet productes de qualitat i hem estat innovadors i atrevits, encara que ens costés molta feina. La construcció de la catedral del vi modernista de Gandesa, de la nostra Cooperativa, n’és un clar exemple… i el vermut, també”, segueix.

Durant aquest any, a part de celebrar aquesta efemèride, l’entitat terraltina vol visibilitzar el ressorgiment i les ganes de celebrar de tot un sector: “portem dos anys molt complicats, i hem de ser, amb precaució però amb fermesa, generosos en celebrar, en donar veu a tots els actors del món del vermut, del món gastronòmic, als pagesos, al món turístic”, assegura Bové.

I és que per celebrar-ho, comptaran amb sis dels restaurants d’Estrella Michelin de la zona, que es desplaçaran a Gandesa per oferir uns dinars y sopars exclusius servits en la seva catedral del vi modernista i maridats amb vermut i vins de la Cooperativa, i també organitzaran la Festa del vermut, al mes de juliol, o el Bus de la verema i els Esmorzars a la vinya, una activitat que se suma a la iniciativa “Benvinguts a Pagès 2022” de la Generalitat de Catalunya.

Mariona Vilanova
La bartender Mariona Vilanova en una imatge recent

Nou vermut lligat a la cocteleria

A més, tenen previst llançar un nou vermut al mercat aquest proper mes de juny. Segons Mariona Vilanova, bartender i assessora de la Cooperativa de Gandesa en matèria de vermuts, i que compta amb 30 anys de trajectòria i molts reconeixements en l’àmbit de la cocteleria, “aquest ha de ser un vermut especial, molt lligat al món de la cocteleria. Ha de ser un producte pensat, des de la seva concepció per fer combinats, un producte que ara no tenim”, diu.

“Volem omplir la comarca de gent, que ens visitin, que som una terra d’acollida i de bons productes”, diu Pere Bové a les portes de l’inici de l’Any del Vermut de la Cooperativa, que com a primera acció, posarà en marxa una audiovisita de 30 minuts en quatre idiomes el proper 1 d’abril, un recorregut acompanyat on s’explicarà l’arquitectura de l’edifici de la Cooperativa, obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí i Puig i Cadafalch.

Aquesta construcció, bé d’interès nacional i considerada una de les set meravelles de Catalunya, va ser el centre de producció del vi de la Cooperativa entre 1919 i l’any 2002. Avui vol ser un centre d’interpretació del món del vi i de l’oli, i de reconeixement a les característiques pròpies dels vins de la Terra Alta.

Les activitats s’actualitzaran i es podran reservar a la pàgina web de la Cooperativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa