El consum de vermut s’ha disparat en els últims anys a Catalunya. “I és una bona noticia pels que ens agraden els sabors amargs”, explica la Montserrat Mascaró, actual propietària i enòloga del conegut celler de caves i destil·lats Mascaró, a Vilafranca del Penedès. Després d’aprendre sobre la tradició i l’elaboració dels vermuts a Reus, s’ha decidit a llançar-ne un de propi. Sota la marca “Siset”, el nom popular amb el que coneixien al seu avi Narcís Mascaró, fundador de l’empresa el 1946, surt a la venda aquest vermut amb un preu aproximat de 8,95 euros.

Per a la Montserrat, el món dels bíters i els “amaros” és el seu favorit en el camp dels destil·lats, i també troba que com a licorista, és una de les parts més creatives i que permeten més joc. Més d’un any d’investigacions per trobar la fórmula del Siset, un vermut que recordés al sabor autèntic del vermut tradicional, i que estigués d’acord amb el que demana el mercat actual.

Com s’elabora el Siset?

El vi base per a aquest vermut és de la varietat parellada que prové de la finca Mas Miquel, l’antiga propietat dels monjos cistercencs del monestir de Santes Creus.

Gràcies a les soleres de l’avi Siset (des de 1946 encara les conserven al celler de Vilafranca) i a la perfecta destil·lació de les holandes, que ha fet famosa la marca Mascaró amb els seus brandis i licors a tot el món, es fortifica el vi anterior perquè aconsegueixi els 15º d’alcohol.

Per aromatitzar el vermut es fa una maceració de botànics coneguts com el donzell, el ginebró i la taronja, així com d’altres compostos aromàtics, que ens duen bons records amb altres productes de la casa. I és que com bé sabem, la recepta del vermut guarda una part secreta, com la misteriosa fórmula de la Coca-Cola.

Per acabar, el vermut madurarà en bóta de roure durant 6 mesos, per equilibrar-se i afinar-se, i també s’afegirà caramel líquid perquè adquireixi el color i el toc dolç tan característic.

“Bon” dibuixa l’etiqueta: el retrat de Narcís Mascaró

Romà Bonet, més conegut com a “Bon” (Barcelona, 1886-1967), va ser un dels caricaturistes més originals de l’art del dibuix del segle XX. Col·laborador de diaris i revistes per tot l’Estat i també de Nova York on va viure un temps, destaquen les de L’Esquella de la Torratxa, Satiricón, La Campana de Gràcia o el Papitu, on va immortalitzar bona part dels personatges cèlebres contemporanis, fent al·legories dels seus trets físics i la seva activitat professional. L’avi Siset, recordat per la seva afabilitat entre els ciutadans de Vilafranca, també va ser un dels personatges que va dibuixar Bon, i no podia ser d’altra manera que envoltat de bótes i vins. La caricatura original forma part de l’etiqueta i es pot trobar el retret sencer al celler de Mascaró.

Només per a “vermutaires”:

Aquest vermut premium, es presenta amb un format sofisticat, una ampolla xata, etiqueta vintage i amb ribets daurats. A la copa, té un color caoba amb reflexos taronges. Al perfil aromàtic ens serà fàcil trobar records de notes de taronja amarga, torrefactes i caramel·litzats. Al paladar, passa suau i fresc, amb una entrada dolça que va adquirint el seu toc d’amargor característic del vermut. Sabors que ballen entre les notes de taronja, de ginebró, de regalèssia de pal, els records de cafè i la fusta, i a les espècies dolces com la canyella i la vainilla. Té un bon final, llarg i persistent.

És un vermut per fer l’aperitiu o també per combinar amb els còctels més típics, com el negroni o el manhattan.

L’hora del vermut Siset al Vi-Jazz de Vilafranca

Mascaró obrirà les seves portes durant el festival de Vilafranca, el BS Vi-Jazz Penedès, el cap de setmana del 4 i 5 de juliol dins el programa de visites a cellers que organitza l’Enoturisme Penedès. A part de la visita a les caves, de 12 a 14.30h estarà obert el celler i convida a tot el públic a conèixer i tastar el nou vermut Siset.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa