VadeVi
El xef Artur Martínez i Can Morral s’estrenen amb els vins d’aperitiu

El xef Artur Martínez i el celler Can Morral d’Abrera han presentat novetats aquesta setmana. Donant continuïtat a la seva llarga col·laboració, iniciada l’any 2008, posen ara al marcat dos nous ‘Vins d’Aperitiu‘, un vermut blanc i un de negre, que volen ser “productes frescos, vínic i complexos”, escapant, segons els autors, de les begudes més tradicionals. Elaborats amb base de garnatxa del Montsant, han estat macerats amb una vintena de botànics naturals entre els quals hi ha cítrics, herbes, arrels, flors i espècies.

Aquesta producció limitada de només quatre-centes ampolles cadascuna, s’ha presentat aquesta setmana al restaurant Aürt de Barcelona i es podrà adquirir directament a través del celler i també en algunes botigues especialitzades.

Precisament la presentació ha servit també per conèixer millor el producte. Com s’ha concebut i tastar-ne el resultat final. Expliquen que a diferència de la majoria dels vermuts tradicionals que s’envelleixen en fusta, en aquesta ocasió han apostat per una criança neutra “per no emmascarar els atributs aromàtics del vi ni els seus condiments naturals”. Presenten també divergència amb el color, ja que no incorpora el caramel que s’afegeix als clàssics. La intenció dels seus elaboradors és que a partir de la propera producció s’utilitzin vins de la mateixa finca.

Imatge dels dos vermuts presentats aquesta setmana | Foto: cedida

Una relació de temps

La relació del cuiner amb la família Morral neix el 2008, quan Artur Martínez inicia la seva aposta per incorporar la identitat territorial al seu ideari gastronòmic. El xef va decidir aleshores investigar i recuperar el patrimoni gastronòmic comarcal per aportar valor afegit a la cuina, iniciant diversos projectes amb productors locals. Amb la voluntat d’incorporar vins del Vallès Occidental a la carta de restaurant Capritx de Terrassa, visita la finca de Can Morral del Molí, ubicada entre les poblacions d’Abrera, Martorell i Ullastrell.

Allí coneix l’agricultor i viticultor Xavier Morral, la família del qual és propietària del Celler des del segle XV. Generació rere generació, a la mateixa finca s’han dedicat principalment al cultiu de la vinya i de les oliveres.

Aleshores, Can Morral del Molí venia la pràctica totalitat dels seus raïms a altres cellers i la seva producció de vins es limitava a la venda a granel, que la propietat comercialitzava fins i tot a peu de carretera. El xef hi va trobar oliveres i vinyes antiquíssimes, a més de constatar l’elaboració ancestral de vins i olis a la zona.

Artur Martínez i Xavier Morral van posar-se aviat d’acord per iniciar un projecte conjunt que permetés rescatar la producció de vi vallesana a la seva masia. Així va ser com el 2011, amb l’assessorament tècnic dels enòlegs Toni Carbó i Ramón Jané del celler Mas Candí del Penedès, van presentar Martialis 2010: una limitadíssima producció de Macabeu envellit en roure, a la qual se sumaria després Martialis Vermell (elaborat amb Sumoll i Xarel·lo de la parcel·la L’Amfiteatre). Els vins s’han anat perfilant any rere any, sota paràmetres ecològics més radicals i biodinàmics, fins a l’elaboració natural actual.

Paral·lelament, el 2011 també produeixen i embotellen el primer oli 100% Becaruda del món. Aquesta varietat primerenca autòctona del Baix Llobregat i el Vallès Occidental prové de les oliveres centenàries disperses per diverses zones de la finca.Des d’aleshores, aquest oli (entre 500 i 1.000 ampolles anuals) marca l’inici de cada menú degustació d’Artur Martínez, primer a Capritx i ara a AÜRT.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa