VadeVi
Les noves tendències de vermuts per aquest any
  • CA
Vermuts
Els vermuts que venen | Johann Trasch Unsplush

!--akiadsense-->

Està clar que hi ha un abans i després de la pandèmia a l’hora de definir nous hàbits de consum, i aquests també afecten a l’hora del vermut. En alguns casos, els ha afectat negativament per una forta davallada de vendes a la hostaleria (tancada durant mesos), però hi ha altres casos que l’any passat els ha anat més que bé, aprofitant els confinaments i les vendes en grans superfícies i distribució. Dit això, aprofitem per fer un anàlisi del sector i apuntem els nous sabors i maneres d’entendre el vermut per aquest 2021.

Vermuts amb alcohol de pedigrí. A aquestes alçades ja sabem que el vermut respon a la fórmula: vi base + essència d’herbes i plantes aromatitzants + alcohol + sucre. En el cas de l’alcohol, generalment s’utilitza un etanol d’origen agrícola, però també es poden afegir aquests graus d’alcohol amb altres opcions com misteles, vins dolços, ginebres, sake, etc. En beurem ben aviat!

Vermuts afinats. Són els vermuts reserva que fan una maduració o criança d’uns mesos en botes de fusta o altres recipients. Les botes afinen el caràcter i són un reclam dels cellers per donar-li un toc diferencial. Per exemple, els vermuts que fan la maduració en botes on prèviament hi han passat altres vins o licors, com les botes procedents de Xeres, de vins del Priorat, o brandis.

Vermuts de sabors. Noves aromes i aromatitzacions que busquen oferir nous productes i el fet d’arribar a més públics. Les opcions són múltiples, des d’incloure a les fórmules d’elaboració la fruita o planta que es posi de moda, al que els equips d’innovació dels cellers puguin integrar a les seves receptes de fer el vermut. Possiblement veurem vermuts més florals, com d’hibiscs, vermuts amb sucs de fruita o aromatitzacions (els que millor combinen són els cítrics tropicals, mango, aranges… o, per què no? Amb altres fruites de proximitat), d’espècies que facin experimentar noves sensacions: picants, dolces, umami…

Vermuts innovadors
Vermuts innovadors | Jabari Timothy Unsplush

!--akiadsense-->

Vermuts amb bombolles. Afegir gas carbònic o obtenir un punt d’agulla pel vermut és una formula que els fa més refrescants i que alguns cellers estan experimentant.

Vermuts ecològics i a dieta. El consumidor es preocupa cada cop més pel que consumeix i la seva procedència. Begudes naturals i amb certificacions ecològiques són les grans demandes actuals i una de les exigències que s’estan plantejant molts elaboradors per certificar en les seves properes produccions de vins i vermuts. En aquest sentit, també es planteja el fet de sortir al mercat amb els segells d’apte per a vegetarians o vegans i envasos més sostenibles. I per últim, quan a l’aportació nutricional, vermuts que eliminen o disminueixen la quantitat d’alcohol o de sucres afegits utilitzant alternatives d’edulcoració i rebaixar calories.

Vermuts de packaging. El packaging és un dels grans reptes d’aquest any per cridar l’atenció als lineals de les botigues, perquè siguin fotografiables per a l’Instagram i botigues online, per a consumir en diferents moments i més portabilitat… Veurem més marques amb noms amigables o d’últimes tendències, imatges i presentacions innovadores, i esperem, que més vermuts d’autor (alguna celebrity que ofereixi un vermut sota la seva marca personal).

Més productes per fer el vermut. Tot el món de l’aperitiu i de la cocteleria està als peus del vermut. Cuiners i barmans treballen noves receptes, còctels i també les empreses alimentàries estan oferint productes complementaris per a maridar amb el vermut o incloure’l en nous productes. Ja heu tastat els torrons de vermut aquest Nadal?

I més coses que veurem en aquest moment tant important pel sector del vermut. Les explicarem en aquesta secció setmana rere setmana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa