Abans de col·locar la primera pedra de la Sagrada Família, ja existia el vermut de Barcelona. Concretament el de la marca Antich, que tenia seu al carrer Pujades del barri de Poble Nou des del 1850. Ara, sis generacions després, desperten aquest aperitiu entre el boom de marques noves al mercat.

El responsable n’és Pau Matias-Guiu, dissenyador de begudes i destil·lats, que s’ha trobat amb un llegat que li demanava a crits tornar a embotellar-se. Des dels 15 anys, Matias-Guiu recorda que ja li enamorava el vi, el que se servia a casa i podia olorar i, de tant en tant, beure’n un ditet. El seu treball de recerca de batxillerat va versar en el món del vi i el va connectar amb la part de la família que havia treballat a l’empresa Antich.

D’aquí que la seva carrera professional se centrés en les begudes alcohòliques i les seves primeres feines van ser com a dissenyador de begudes per a varies empreses. Per fi, aquest passat any, va plantejar als seus tiets el retorn de la marca Antich amb cara i ulls. Per fer-ho, va començar a restaurar els catàlegs, llibres de receptes i etiquetes més antigues que conservaven. I es va decidir per iniciar-la elaborant el vermut, el que representa clarament l’esperit d’Antich: “Producte de proximitat amb base vínica, ecològica, i amb plantes mediterrànies“. La il·lusió de veure Alcoholes Antich de nou al mercat “va ser fàcilment engegada”, assegura Matias-Guiu, ja que només es van vendre les instal·lacions de Barcelona i es va deixar d’operar a principis dels 2000, però la marca no es va perdre mai.

Imatge de les ampolles de vermut Antich de Barcelona

Antich segueix amb la línia dels vermuts d’abans: més plantes mediterrànies que espècies, criança oxidativa i baixa addició de sucre. “Hem de pensar que, al segle XIX, obtenir espècies i sucre era molt més car que ara, donat que la importació era molt més complicada”, ens explica. “En quant al vi, desconeixem les varietats que s’usaven en aquells temps, però suposem que seria raïm autòcton dels voltants de Barcelona i, per aquest motiu, Antich actualment utilitza vi 100% macabeu ecològic”, una altra innovació en línia als gustos del mercat, respectuós amb el medi ambient i la qualitat dels productes ecològics i de proximitat. També recorda que “La gran majoria dels productes d’Antich es venien a granel.

En el cas del vermut, només s’envasava per a l’exportació i hem recuperat l’etiqueta original en aquest llançament”. Pel nou propietari de la marca, que la qualitat de la beguda va per avançat, explica que la criança oxidativa tenia i té gran importància en el vermut. Després de diferents proves per treure el vermut a la que és el nou centre d’elaboració, el celler de Maieutiké Winery (La Ràpita de Santa Margarida i els Monjos), “una bona criança oxidativa ens proporciona una persistència en boca i obtenim un producte equilibrat amb menys amarg i amb menys sucre”.

Un vermut amb fórmula antiga entre el mar de noves marques, destinat a les persones que s’estimen Barcelona i la seva història i en volen beure un glop. Pels que vulguin provar el vermut d’abans, una aposta segura. De moment, es pot trobar el vermut Antich Original i Reserva a la botiga online a www.elvermutdebarcelona.com i en botigues especialitzades en begudes i productes ecològics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa