Els canelons és un plat d’origen italià que va fer fortuna a Catalunya a finals del segle XIX quan alguns cuiners italians els van introduir en els restaurants barcelonins més luxosos de l’època com el Gran Café Restaurant Colón o el Maison Dorée.  D’aquí van passar a les cases privades i van ser incorporats als receptaris de cuina. 

Els canelons consisteixen en unes plaques de pasta bullides que s’enrotllen entorn del farcit triat adoptant una forma tubular. El farcit més tradicional és amb carn rostida, però hi ha moltíssimes versions amb carns, peixos o verdures. Sembla ser que la tradició de menjar-los per Sant Esteve, el dia 26 de desembre, rau en que es podia aprofitar el rostit que havia sobrat del dinar de Nadal per fer-ne el farcit. Tot i no poder-se demostrar que sigui així, sembla força versemblant.

Els canelons, plat típic de Sant Esteve

El canelons tradicionals s’elaboren amb un farcit fet a partir de rostir les carns (porc i vedella, pollastre) a la cassola on després es farà el sofregit que es barrejarà amb les carns. Un cop cuinat el rostit es passarà per la  picadora i es farcirà la pasta. El canelons ja formats es col·locaran en una safata, es naparan de beixamel, s’hi ratllarà formatge per sobre i es posaran a gratinar al forn.

A l’hora de pensar amb els vins, hem de tenir en compte que aquest haurà de combinar-se amb les carns (proteïna), la beixamel i el formatge ratllat (greix) i les espècies que s’hi posin. Pel que caldran vins amb una bona acidesa, que aportin frescor i netegin la boca, afruitats, que donin joc a la pasta i amb una estructura capaç d’equilibrar les carns.

Sota aquestes premisses els millors companys de viatge dels canelons són els vins negres encara que també li escauen molt i molt bé els vins escumosos. Us recomanem un vi de cada denominació d’origen catalana perquè pugueu gaudir dels canelons.

DO Alella

Alta Alella Parvus Syrah 2018

  • Celler Alta Alella
  • Syrah 100% 
  • Ecològic 12 mesos de criança en botes de roure francès
  • PVP: 14,50€

DO Catalunya

L’Equilibrista 2015

  • Celler Ca n’Estruc
  • Syrah 48% Carinyena 27% Garnatxa 25%
  • 14 mesos de criança en botes de roure francès
  • PVP: 14,90 €

DO Cava

Blanca Cusiné 2012

  • Celler Parés Baltà
  • Xarel.lo 81% Pinot noir 10% Chardonnay 9%
  • Criança mínima de 80 mesos
  • PVP: 19,50 €

DO Conca de Barberà

Josep Foraster Trepat 2020

  • Celler Josep Foraster
  • Trepat 100%
  • Ecològic
  • Set mesos de criança en botes de roure francès
  • PVP: 15,90 €

DO Costers del Segre

Saó Expressiu 2015

  • Celler Mas Blanch i Jové
  • Garnatxa 65% Cabernet Sauvignon 25% Ull de Llebre 10%
  • Ecològic
  • 14 mesos en botes noves de roure francès i americà 
  • PVP: 19,60 €.

DO Empordà

Xot dels Aspres Negre 2018

  • Celler Vinyes dels Aspres
  • Garnatxa Negra 36% Syrah 27 % Ull de llebre 18% Merlot 18%
  • 7 mesos de criança en botes de roure francès
  • PVP: 13,00 €

DO Montsant

Furvus 2018

  • Vinyes Domènech
  • Garnatxa negra
  • 95% Merlot 5%
  • 12 mesos en foudres i botes roure francès de 500 litres
  • PVP: 17,85 €

DO Penedès

Jané Ventura Sumoll 2016

  • Sumoll 100%
  • 12 mesos de criança en bota de roure francès de primer i segon any
  • PVP: 21,80 €

DO Pla de Bages

Abadal Mandó 2018

  • Celler Abadal
  • Mandó 100%
  • 12 mesos de criança: 40% en barrica i 60% en àmfora d’argila.
  • PVP: 14,25 €

DOQ Priorat

Mas Mallola 2019

  • Celler Marco Abella
  • Garnatxa negra 70% Carinyena negra 30%
  • 15 mesos de criança en botes
  • PVP: 20,45€

DO Tarragona

L’Arlequí 2017

  • Celler Mas Vicenç
  • Carinyena 30% Cabernet Sauvignon 35% Merlot 35%
  • 12 mesos en botes noves de roure americà
  • PVP: 13 €

DO Terra Alta

El Templari 2020

  • Celler Bàrbara Forés
  • Morenillo 100%
  • 8 mesos de criança en gerres de fang
  • PVP: 16 €

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa