El celler Abadal continua amb la seva trajectòria de recuperació de varietats tradicionals del Pla del Bages i presenta Abadal Nurva, el seu nou rosat elaborat amb mandó (60%), sumoll (25%) i picapoll negre (15%). Segons ha explicat el celler en un comunicat, aquest vi “reflecteix les tendències actuals cap a una menor graduació alcohòlica, subtilesa, acidesa i una frescor vibrant”. A més, l’ús de les varietats tradicionals no és aleatori i forma part d’una llarga feina d’investigació i treball que assegura la bona adaptació d’aquestes plantes al canvi climàtic i també “marca el camí cap a una nova manera d’entendre els vins”, han assegurat des del celler.
“Abadal Nurva transmet a la copa els records i els aromes d’aquesta terra que l’ha vist néixer, el Bages, ressaltant alhora el caràcter de les varietats que el conformen: l’elegància i la frescor de la mandó, l’acidesa i la mineralitat de la sumoll i els matisos delicats de la picapoll negra, ha descrit Miquel Palau, enòleg d’Abadal. Així doncs, el rosat té un rosa pàl·lid, amb reflexos salmó, en el qual destaquen aromes anisats. El celler reconeix que en boca, és un vi molt equilibrat, definit per la seva acidesa i caràcter fresc, però alhora ampli i complex en matisos. Les principals recomanacions per maridar aquest vi que proposa l’empresa vitivinícola catalana són les amanides, verdures o peixos a la brasa, carns blanques a la planxa, així com tota mena de pastes o pizzes artesanals. A botiga, el preu de l’ampolla és d’11,90 euros.

Un gran esforç per recuperar
Des de la seva fundació, el celler ha dedicat part del seu temps a la investigació i recuperació de les varietats tradicionals del Bages, amb la picapoll (actualment la varietat insígnia de la D.O. Pla de Bages) i la mandó com a principals exponents. Segons les dades que ha aportat el celler, la recuperació de la varietat mandó, que representa el 60% del cupatge d’aquest vi, va començar fa més de 20 anys, a partir de vinyes velles localitzades als municipis de Navàs, Cardona i Rocafort i que -segons Palau- “ha ressorgit gràcies a la seva maduració tardana i la seva resistència a les altes temperatures, fet que la converteix en una varietat de futur, ben adaptada al canvi climàtic”.