La sequera continua causant estralls a les Denominacions d’Origen catalanes. Les vinyes, que per norma general tenen l’excel·lència assegurada, cada vegada pateixen més sota una calor extrema i sense ni una gota d’aigua,. Tot i que els pagesos i agricultors fan mans i mànigues per recuperar aquelles grans collites que dinamitzaven el sector, no s’aconsegueixen millorar les dades del 2023. La Terra Alta -com moltes d’altres DO- ha tornat a tancar enguany amb una caiguda de la seva producció. En comparació a l’any passat, s’ha collit un 18% menys de raïm, una xifra poc encoratjadora pels agricultors. Ara bé, si es compara amb la mitjana que aconsegueix recollir el territori durant la verema, la caiguda encara ha estat més forta. Segons les dades de la DO, han perdut un 25% de la seva producció, que normalment es troba a prop dels 40 milions de quilos.
“Aquesta baixada de la producció és una de les més grans de la història de la DO Terra Alta“, ha anunciat el territori en un comunicat. D’aquesta manera, enguany la verema ha finalitzat amb un total de 29.515.018 kg de raïm, pràcticament la meitat del que es podria arribar a collir en els anys més bons. L’única culpable d’aquestes dades és la sequera, tal com ha recordat el territori, que ja de per si és més sec, però que aquesta vegada ha viscut una mancança molt més elevada de pluges i un augment dels episodis de calor extrema. No obstant això, la DO també ha afirmat que el poc raïm que s’ha collit “és d’una qualitat excel·lent”, ja que “no ha patit cap mena de malaltia ni plaga”. En altres paraules, mentre la sequera ha reduït dràsticament la producció, el poc raïm que s’ha aconseguit és d’una molt bona qualitat, segons el territori.

La DO Terra Alta, en xifres
Tot i la sequera, la Terra Alta continua empenyent el seu sector vinícola. En aquest sentit, encara s’han pogut veure diverses varietats de raïm en aquesta verema del 2024. La garnatxa blanca, emblema principal del territori, s’ha mantingut com a varietat majoritària, amb una producció de 7.866.035 kg, que suposa un 26% de la producció total, i el 45% de la producció de varietats blanques. De fet, segons les dades de la DO, continuen tenint un pes important, amb un 60% del total de quilos veremats. Pel que fa a les varietats negres, on altra vegada destaca la garnatxa, la negra ha suposat el 20% del total veremat en aquesta campanya, amb prop de 6 milions de quilos.
Des de la DO, però, també han volgut fer una menció especial a una varietat que ha sorprès pels seus excel·lents resultats tot i la sequera. El morenillo -encara una varietat minoritària a la Terra Alta- ha experimentat un creixement del 140% en comparació a l’any passat. En concret, s’han collit prop de 50.000 quilos. Per a la DO, aquest és un clar indicador del potencial d’aquesta varietat al territori, ja que “any rere any, creix el nombre d’hectàrees dedicades al cultiu d’aquesta varietat autòctona”, han recordat.