Si hi ha unes caves que no passen inadvertides dins del nucli urbà de Sant Sadurní d’Anoia, aquestes són les caves Blancher. Situades a l’est de la població, en una finca urbana d’àmplia extensió que dona a tres carrers, la carretera de Martorell, on hi ha l’accés a l’edifici principal, la plaça del Pont Romà i l’avinguda Catalunya, constitueixen una de les caves històriques de la població.
Antoni Capdevila va arribar a Sant Sadurní des de la població maresmenca de Teià, on va començar la seva il·lusió per elaborar vins i caves, i va iniciar la construcció de les caves de Sant Sadurní l’any 1952. Les primeres ampolles que va treure al mercat arribaren a finals dels anys 50 i principis dels 60 del segle passat. Actualment al capdavant de les caves hi ha els tres germans Carbó-Planes, el Josep, el Ramon i l’Enric, que conformen la tercera generació de la família.
Les caves Blancher ha estat pioneres en molts aspectes, entre ells en el de l’enoturisme. Quan aquesta paraula encara no s’havia gairebé creat, cada cap de setmana la barbacoa del celler, un dels espais més emblemàtics, s’omplia i s’omple de gom a gom de famílies i grups d’amics que gaudeixen d’un espai únic on poder fer calçotades i graellades de carn sempre acompanyades dels caves de la casa. Un visita al museu del celler també posa de manifest l’activitat publicitària d’aquestes caves al llargs dels anys.

L’any 1984 amb motiu de la mort de la seva tieta Teresa Blancher i Solanes, fundadora de les caves juntament amb el seu marit Antoni Capdevila i Pujol, van treure al mercat un cava per rendir-li homenatge, el cava Blancher Gran Reserva de la Tieta Brut Nature.
Aquest cava, el buc insígnia de les caves, s’elabora amb un cupatge format per la trilogia clàssica del cava però amb una singularitat, al macabeu i la parellada no les acompanya xarel.lo, sinó pansa blanca, que procedeix de la seva finca Masía Can Canjon de Teià al Maresme. En aquest cupatge la família Carbó va voler unir els dos terrers que conformen la seva història, Sant Sadurní d’Anoia i Teià. Tot i que és un cava que la seva criança mínima és de 60 mesos en ampolla amb les seves lies en realitat sempre es pot gaudir amb una criança força més llarga que l’afavoreix molt. Actualment hi ha al mercat l’anyada 2010, pel que forma part del selecte club dels caves amb més de 100 mesos de criança.
La seva llarga criança es reflecteix en el seu color, un color daurat intens amb reflexos d’or vell. Servit a la copa, el seu carbònic encara és viu i format per una bombolla molt petita de recorregut efímer donat que la copa, una Zalto, no li dona més joc.
Mentre l’estava servint, les primeres aromes, en aquest cas les terciàries, és a dir, les que provenen de la llarga criança, filles de l’autòlisi dels llevats, ja anaven arribant al nas. Aromes fines i elegants dominades per records de brioixeria sobre un fons d’aromes de llevats. De seguida s’incorporen al conjunt notes de fruita madura, d’orellanes i de fruits secs. A mesura que es va passant el temps va guanyant amb intensitat i en complexitat.
En boca té una entrada delicada, amb un carbònic molt ben integrat que es fon en aterrar a la llengua, proporcionant-li una textura cremosa que li atorga amplitud. Una acidesa viva fa palesa la seva capacitat de guarda, li dona frescor i fa de fil conductor en un pas de boca marcat per la fruita madura i les notes de llarga criança . El final és sec amb un delicat toc amargós, fent gala del seu caràcter de cava brut nature. Llarg i persistent.
El Blancher de la Tieta és un cava d’ànima i essència gastronòmica, que acompanyarà amb solvència però també amb elegància tota mena de plats de festa, canelons, rostits, guisats, peixos al forn. Cal assenyalar que és un dels caves de molt llarga criança amb millor relació qualitat preu, fet que permet que arribi a moltes taules i per tant, que el puguin gaudir moltes persones.