De vegades hi ha històries reals que superen a la ficció. Didier Chopin era un viticultor de la Champagne com qualsevol altre. Els seus escumosos tenien un gran recorregut dins del territori francès, però també a fora. Tot semblava anar bé a l’empresa fins que el 2023 una extreballadora va revelar un frau que canviaria la vida de Chopin fins al punt de fer-lo marxar del país. Segons l’antiga empleada, el seu cap havia estat embotellant sota el nom de xampany diversos vins base d’origen francès i espanyol barrejats amb diòxid de carboni. Una metodologia que podria haver afectat al voltant d’1,8 milions d’ampolles i s’haurien exportat a una quarantena de països. Una gran estafa que el passat dimarts va arribar als tribunals, on Chopin va confessar part dels crims i actualment s’enfronta a una possible pena de quatre anys de presó, tres d’inhabilitació i 100.000 euros de multa.
El 2023 era un mal any pel celler de Chopin. Com moltes altres empreses vitivinícoles, es patia una crisi important de caiguda del consum i també de baixes produccions. De fet, tant a França com a l’estat espanyol, les produccions de vi encara no s’han recuperat, una situació que han fet patir als cellers d’ambdós països. Segons explica Vinetur, Chopin va declarar el passat dimarts que aquesta situació i les pressions de la cadena de supermercats francesa Leclerc el van portar a començar a dur a terme aquestes pràctiques il·lícites. En tot cas, però, Chopin no ha admès haver produït més de 500.000 ampolles de xampany fals. De fet, tal com publica Infobae, el seu advocat, Maître Francis Fossier, ha confirmat que Chopin reconeix els fets, però en nega la magnitud que va declarar Ludivine Jeanmingin, l’extreballadora que va destapar el frau: “Es creu que es van fabricar 500.000 (ampolles) i que finalment es van comercialitzar 200.000”, ha declarat.
Aquesta versió es contradiu amb el que va descriure la seva extreballadora el 2023. Jeanmingin va denunciar els seus antics caps i afirmava que el celler hauria importat vins de la regió francesa de l’Ardeixa i també de l’estat espanyol, els hauria barrejat amb licors i, finalment, els hauria injectat diòxid de carboni de manera artificial abans d’embotellar-los i vendre’ls sota el segell de qualitat Xampany. Jeanmingin va concretar que el frau es va començar a dur a terme el juny del 2022, quan l’empresa va començar a patir problemes econòmics, i que el volum total d’ampolles afectades és d’uns 1,8 milions repartits en les 22 marques del celler. Un escàndol, doncs, que va provocar la retirada de moltes de les marques afectades de les estanteries dels supermercats, fins al punt de pràcticament deixar sense existències d’aquells vins alguns locals.

La fugida de Chopin
Quan Jeanmingin va prendre la decisió d’exposar les males praxis del seu cap, va aportar documentació i també algunes de les ampolles sense etiquetar que provaven que s’havia mentit sobre el contingut que hi havia. Segons el que va publicar el mitjà francès France 3 Grand Est, Didier Chopin era propietari de vuit hectàrees de vinyes a Champlat-et-Boujacourt a Marne, on se situava també la seu de la seva empresa, SAS Chopin. En aquest lloc produïa xampany amb denominació. No obstant això, en les seves instal·lacions secundàries de Billy-sud-Aisne (Aisne), elaborava vi escumós sense denominació que posteriorment era etiquetat com a xampany. És en aquestes segones instal·lacions on -segons Jeanmingin- es produïen les ampolles fraudulentes.
La versió de l’extreballadora va fer la volta al món i pocs mesos després l’empresa va entrar a concurs de creditors. En aquell moment, Chopin va prendre la decisió de fugir al Marroc, on va muntar una altra empresa, aquesta d’horticultura, segons afirmen diversos mitjans francesos. Ara bé, les autoritats no van trigar a seguir-li la pista i finalment el van acusar de falsificar ampolles, la qual cosa va portar a la seva extradició i finalment a posar-se davant d’un tribunal aquest passat dimarts.
Un degoteig de víctimes
Després que Jeanmingin destapés l’escàndol, diverses entitats han participat en el judici com a parts civils afectades. En concret, Infobae ha mencionat l’Institut Nacional de les Denominacions d’Origen (INAO), el Comitè Interprofessional del Vi de Champagne (CIVC), el sindicat CGT de treballadors del sector, i diverses empreses distribuïdores: SAS GM Distribution, Distrilot i la central de compres SCAPEST, que proveeix a una desena d’hipermercats Leclerc en l’est del país.