VadeVi
La ciència reivindica el vi dins la Dieta Mediterrània

El vi forma part de la Dieta Mediterrània. Aquesta és una de les afirmacions que el sector busca donar suport davant l’auge de la demonització de les begudes alcohòliques. No considerar el vi un producte nociu és un dels pilars del món vitivinícola i tot i que en excés tot és dolent, alguns estudis sobre salut els donen la raó. L’últim estudi que adreça aquest conflicte s’ha fet a Barcelona. Dues doctores de la facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) afirmen que es pot relacionar els biomarcadors del consum del vi negre amb una menor inflamació vascular. Així, sembla que des de la comunitat científica, sense assegurar que el consum de vi és beneficiós, al·leguen que l’opinió d’elaboradors i pagesos sobre les propietats beneficioses del vi no van tan errades.

Un estudi liderat per les doctores, Maria Pérez i Rosa Casas publicat al The Journal of Nutrition, Health and Aging, constata que el consum moderat de vi, integrat en la Dieta Mediterrània, mostra efectes protectors per a la salut cardiovascular. Aquests resultats es van obtenir l’any 2022, gràcies a l’ajuda de recerca de Vi, Nutrició i Salut de la Fundació per a la Recerca del Vi i la Nutrició (FIVIN), amb el suport de l’Organització Interprofessional del Vi d’Espanya (OIVE). L’estudi tenia dos objectius principals: avaluar la fiabilitat dels metabòlits del resveratrol derivats de la microbiota -un polifenol present principalment en el vi negre com biomarcadors objectius del consum d’aquesta beguda, i per un altre, analitzar la seva associació amb marcadors d’inflamació sistèmica i risc cardiovascular per a la salut. En altres paraules, la recerca buscava punt en comú entre les dues variables, és a dir, el consum moderat d’alcohol i la reducció dels problemes cardiovasculars.

La recerca conclou que el patró de consum moderat de vi -equivalent, a una copa al dia- sempre en el context dels menjars i dins d’una Dieta Mediterrània equilibrada, podria exercir un paper rellevant en la prevenció de malalties cardiovasculars. “Aquests resultats donen suport el paper d’una dieta saludable, com la Mediterrània, que inclou un consum moderat de vi durant els menjars principals del dia, en la reducció del risc cardiovascular”, afirma en un comunicat la Dra. Maria Pérez Bosch. De fet, en el seu estudi es va observar una associació inversa entre els nivells urinaris d’aquests metabòlits i la glicoproteïna VCAM-1, vinculada amb els processos d’inflamació vascular i ateroesclerosis. En altres paraules, a major presència d’aquests metabòlits, menors els nivells de VCAM-1, la qual cosa suggereix un possible efecte protector del consum moderat de vi sobre la salut cardiovascular. “L’ús de biomarcadors com els metabòlits del resveratrol en orina, permet un mesurament objectiu del consum de vi negre, amb major precisió que els qüestionaris de freqüència de consum d’aliments tradicionals”, insisteix Pérez Bosch. 

La vinculació del vi la Dieta Mediterània

El vi és un aliment de la Dieta Mediterrània, o almenys així s’havia destacat durant segles. Ara bé, d’ençà que va néixer un moviment mundial per intentar consumir d’una manera més sana i responsable, el vi va començar a ser més una beguda alcohòlica que quelcom necessari per fer un àpat mediterrani com cal. Per això, l’estudi barceloní dona una nova perspectiva a tota aquesta situació i sense deixar de banda els efectes nocius de la ingesta excessiva d’alcohol, assegura que hi ha algunes propietats beneficioses que es podrien perdre amb la disminució del seu consum.

Imatge d'una copa de vi durant una degustació
Imatge d’una copa de vi durant una degustació

Lluny de promoure un consum indiscriminat, les investigadores insisteixen en la importància de la moderació i del marc dietètic saludable acompanyat d’activitat física diària. D’aquesta manera, no estan disposades a admetre que hi ha certs beneficis en el consum de vi, sense repetir que la beguda sempre ha d’anar acompanyada d’una bona dieta. En aquest sentit, l’estudi no sols reforça la idea que no tots els patrons de consum d’alcohol tenen el mateix impacte sobre la salut, sinó que també aporta evidència científica sobre com el vi, quan es consumeix amb moderació i acompanyat d’una alimentació rica en fruites, verdures, oli d’oliva verge i fruita seca, pot integrar-se d’un estil de vida cardioprotector. Es posa així en relleu la importància de considerar no sols què es consumeix, sinó també com, quan i amb què s’acompanya. 

L’auge de la tendència ‘healthy’

No és cap secret que cada vegada hi ha més responsabilitat a l’hora d’escollir allò que consumim. De fet, en molts països s’ha estès la tendència healthy, és a dir, una nova mirada que busca consumir productes de proximitat, sense conservants i, sobretot, sense elements nocius, com en aquest cas podria ser l’alcohol del vi. Aquesta nova visió neix als Estats Units, on l’últim estudi públic sobre la qüestió argumentava que “tres de cada cinc consumidors estatunidencs afirmen que estan modificant el seu estil de vida a causa dels problemes mundials que els preocupen”. A més, aquest informe de l’empresa consultora Innova Market Insights insistia en el canvi de tendència: “Molts inverteixen a portar una vida més sana: la salut i el benestar són la principal prioritat de despesa dels consumidors, després dels articles de primera necessitat”.

No va trigar gaire a aparèixer en tot el món aquesta tendència saludable, que actualment és protagonista de congressos, fires i també estudis de preferències de consumidors. No és estranyar que productes com el vi sense alcohol hagin començat a créixer i en molts caos alguns cellers treballen en la possibilitat de comercialitzar aquesta beguda substitutiva del vi tradicional. Ara bé, també hi ha bona part del món del vi que reitera que hi ha hagut una demonització de l’alcohol en els últims anys i respon amb contundència que el vi és diferent dels destil·lats i, en el cas de Catalunya, forma part de la Dieta Mediterrània.

Per això, estudis com els de la Universitat de Barcelona ajuden els elaboradors a fer valdre la seva opinió. En concret, les conclusions d’aquesta recerca van ser presentades en el Congrés Internacional Lifestyle, Diet, Wine and Health celebrat a Roma. Tot i la seva clara visió sobre els beneficis del consum de vi moderat, des del comitè científic de FIVIN van voler deixar clar que en cap cas es volien blanquejar els efectes nocius de l’alcohol. D’aquesta manera, van advertir que, encara que nombrosos estudis han demostrat els possibles beneficis del consum moderat de vi per a la salut, no és motiu suficient perquè algú que no beu comenci a fer-ho per motius de salut. “Qualsevol estudi sobre el vi i la salut no reemplaça el consell mèdic d’un professional”, van remarcar en cloure la presentació.

Més notícies
Notícia: Torna el Tast de les Mines: vins singulars i paisatge únic
Comparteix
Coincidint amb la Fira popular del Vi de Falset, aquest és un tast professional on hi haurà reunits tots els cellers de l’associació de Cellers de la Conca del Siurana
Notícia: El dilema entre la rendibilitat i l’experiència: vins a copes o per ampolles?
Comparteix
Gran part dels restaurants del territori encara ofereixen una carta de vins a copes força limitada, però cada vegada són més els restauradors que atorguen un paper clau a l’enologia a través les propostes gastronòmiques
Notícia: La tempesta laboral a Freixenet genera recels al vi català
Comparteix
Patronal i sindicats qüestionen els motius del gegant del cava per a l'acomiadament massiu que deixarà 180 persones al carrer
Notícia: Collites minses i futur incert: el vi entra en zona de risc
Comparteix
La producció mundial cau fins als 225,8 milions d’hectolitres el 2024, el nivell més baix des del 1961 | L’últim informe de l’Organització Internacional del Vi i la Vinya (OIV) destaca el canvi climàtic i la incertesa política com a claus del retrocés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa