VadeVi
Els conills es converteixen en el pitjor problema de la vinya lleidatana

La sobrepoblació de conills s’ha convertit en una autèntica amenaça per a diversos tipus de cultius de Lleida, entre ells algunes vinyes. Els estralls que aquests animals estan causant als pagesos lleidatans són tan grans que fins i tot han exigit mesures contundents al Govern per minimitzar els danys: “La plaga a la nostra zona està pitjor que mai i els conills els hem hagut de matar els pagesos o caçadors amb els nostres recursos”, lamenta a l’ACN Ramon Boleda, pagès de Verdú i membre de la plataforma Pagesos o Conills. No només ells sinó també la patronal, Unió de Pagesos, ha recordat la necessitat d’una intervenció clara per part de l’administració pública amb propostes d’impacte que puguin revertir la situació.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig anunciava fa uns dies la intenció del Govern d’aprovar una nova ordre d’ajuts per comprar visors i més mesures de control per utilitzar contra els conills. Aquestes, però, encara no són totes les ajudes que els pagesos necessiten i, segons sembla, arribarien massa tard. Per aquest motiu, la patronal demana simplificar els tràmits per actuacions que vagin més enllà de les batudes de nit, que actualment són insuficients. En concret, Unió de Pagesos parla la possibilitat de col·locar trampes i que les ajudes a la compra de protectors a les finques siguin efectives. “L’ajut sortirà al setembre, però els arbres d’enguany els hem plantat al gener amb els seus protectors”, exposa el coordinador territorial de la Unió de Pagesos a la plana de Lleida, Néstor Serra. De fet, ell mateix admet que hi ha “molt bona predisposició i diàleg per part del conseller”, però lamenta el “buit” que va haver-hi entre la fi de l’emergència cinegètica el 30 d’abril i la presentació del nou Pla de Control de Poblacional (PCP) per fer front a la sobrepoblació de conills.

Ceps de raïm amb la base rosegada a Verdú, a l'Urgell / ACN (Roger Segura)
Ceps de raïm amb la base rosegada a Verdú, a l’Urgell / ACN (Roger Segura)

La difícil situació dels pagesos

Boleda explica que al vedat de caça de Verdú sovint conviden caçadors amb fures per capturar conills i organitzen batudes nocturnes per atrapar els animals. Cada dia calcula que es cacen un centenar de conills només en aquest municipi de l’Urgell, on els caus proliferen enmig dels camps, en zones de bosc o en talussos pròxims al canal Segarra-Garrigues. Aquesta és una situació complicada de gestionar, ja que la gran quantitat d’animals fa gairebé impossible poder-los controlar a tots. No només això, sinó que Boleda també confirma que les bales utilitzades -del calibre 17- costen al voltant de 52 euros i que aquesta és una despesa que han de fer els mateixos pagesos. “L’administració ens ha de pagar totes les bales, ja que els conills els hem de matar nosaltres, i fer venir al personal de Forestal Catalana i als Agents Rurals. Si no volen posar fosfur d’alumini per por dels ecologistes o els animalistes, com a mínim que matin conills selectivament”, defensa el portaveu de Pagesos o Conills.

Així doncs, Boleda confirma la falta d’activitat per part de l’administració pública i assegura que “des que hi ha el nou Govern s’ha deixat d’actuar i, en lloc d’anar a més, s’ha anat a menys”. A més, denuncia que el personal de Forestal Catalana ha deixat de fer caceres nocturnes i el conill “ho està aprofitant” per rosegar la vinya i els fruiters, un cop ja ha arrasat alguns camps de cereal. “Hi posem protectors i repel·lent, però no hi ha manera”, lamenta el portaveu de l’entitat.

Més notícies
Notícia: El míldiu amenaça la verema a la Marina Alta, al País Valencià
Comparteix
En els pitjors casos podria arribar a caure la producció més d'un 90% en les regions de Xaló, Llíber, Alcalalí, Parcent i Benidoleig
Notícia: Catalunya, líder en vi ecològic i de prestigi
Comparteix
Les exportacions de vins embotellats reforcen el seu paper clau en el sector vitivinícola de l'estat espanyol
Notícia: El consumidor prefereix fer el vermut a casa
Comparteix
IWSR’s Global Trends Report 2025 analitza com l'augment del preu de les begudes provoca més consum a casa | Les begudes de l'hora de l'aperitiu han provat ser les més desitjades
Notícia: Còctels amb vi: frescor i creativitat ‘made in Catalunya’
Comparteix
Cinc receptes irresistibles amb varietats locals per donar un toc refrescant, aromàtic i sorprenent als teus estius entre vinyes i terrasses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa