El preu al qual es compra el raïm és una part essencial de cada verema. Els pagesos treballen de sol a sol per aconseguir la màxima quantitat de fruita que llavors és comprada per celleristes i vinicultors per elaborar el vi. Els últims anys, la baixa producció a causa de la sequera va fer que el preu del raïm pugés de manera excepcional. Una situació que va demostrar que abans es pagava massa poc. Enguany, sense sequera i amb previsió d’un augment de la producció hi ha rumors que alguns cellers voldran tornar a la normalitat, uns preus que els pagesos asseguren que “són inassumibles”. Davant de la incertesa en els preus que es posarà al raïm d’aquest 2025 i la possibilitat que baixin fins a mínims que els pagesos no puguin assumir, Unió de Pagesos, juntament amb altres entitats del sector vitícola, sortiran al carrer el pròxim 16 d’agost del 2025 per reclamar millors condicions de compra a les empreses.
La patronal amb altres organitzacions agràries catalanes i estatals es manifestaran a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) per exigir preus justos per al raïm. En concret, volen reclamar pels preus de les companyies sota la DO Cava, les quals es rumoreja que els seus rangs de preus no han estat suficients. En unes declaracions a Vadevi, el responsable del vi i la vinya de UdP, David Sendra, assegura que tot i no voler assenyalar encara algunes empreses, la realitat que viu el sector és que volen abaixar massa el preu. “Fa uns dies que corren certs rumors sobre el preu que algunes companyies elaboradores de vi i cava volen pagar aquesta verema. Són preus molt a la baixa, inassumibles pel sector”, recorden des de la patronal en la convocatòria de la concentració remesa als mitjans.
Les organitzacions del sector vitivinícola han reiterat la importància que els viticultors no signin cap contracte de venda de raïm per sota del seu cost efectiu de producció. Aquesta recomanació es fonamenta en el que estableix la Llei de millora del funcionament de la cadena alimentària, que preveu sancions per als compradors que destrueixen valor dins la cadena. Segons l’estudi elaborat pel CREDA i presentat pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig el passat mes de juliol, alguns dels preus mitjans del raïm se situen en 0,58 €/kg. Aquesta xifra és inferior al cost efectiu de producció estimat per a moltes petites i mitjanes explotacions de les zones productores, que s’eleva per sobre dels 0,65 €/kg. En el cas del vi, el cost supera habitualment 1,25 €/litre, la qual cosa reforça la necessitat que els productors vetllin per preservar la seva rendibilitat i sostenibilitat econòmica davant possibles pressions a la baixa dels compradors. “Ja sabem que no és bon preu, però és el mínim imprescindible per poder mantenir viu el nostre ofici i la continuïtat de les explotacions”, lamenten des d’Unió de Pagesos.

Sendra recorda a aquest diari que la situació està molt tensa, perquè si no no hi hauria tanta unió: “Si ens estem ajuntant entre tots és perquè estem molt fotuts”, expressa el responsable del vi i la vinya d’Unió de Pagesos. De fet, les entitats firmats són de diferents parts del territori i actualment sumen un total de 12 associacions: Apag Asaja Extremadura, ASAJA, Asociación Viticultores Cava-Requena, Associació de Viticultors del Penedès, COAG, Comunidad de Labradores y Ganaderos de Almendralejo, Cooperatives Agroalimentàries Comunitat Valenciana, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Gremi de la Pagesia Catalana, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Unió Llauradora i Ramadera del País Valencià i Unió de Pagesos de Catalunya.
Desemascarar els preus baixos
Aquesta concentració no és només una queixa d’una dotzena d’associacions, sinó que busca donar el tret de sortida al canvi i marcar un punt d’inflexió en la manera com s’està gestionant el sector. L’acte vol ser també un toc d’atenció a tot l’ecosistema vitivinícola, des dels productors fins als grans compradors, per recordar que sense unes condicions justes, la continuïtat del sector està en risc. D’aquesta manera, Sendra explica que “cal que les empreses vegin la realitat” i, per tant, es necessita més consciència sobre el preu del raïm, per tal de mantenir viu el sector i garantir que la feina dels viticultors és reconeguda i valorada. És per això que totes les entitats participants de la concentració han decidit publicar totes aquelles empreses que no ho estan fent bé si no s’atura la situació. “Un cop es publiquin els preus oficials, actuarem. La primera acció serà fer i difondre una llista amb les empreses i preus i assenyalar els que han reduït la compra de raïm i vi”, confirmen en el seu comunicat.
L’exemple d’un bon preu
Raventós Codorníu va ser la primera empresa vitivinícola en posar sobre la taula els requisits de compra als pagesos amb els quals treballa. D’aquesta manera, el celler preveu incrementar la compra de raïm almenys en un 50% durant aquesta verema, i no descarta fins i tot superar aquesta previsió inicial per a la campanya d’enguany. A més, des de la mateixa empresa han anunciat que tornaran a aplicar el plus climàtic, que consisteix en un augment del 45% sobre el preu base pactat en els contractes pluriennals. Així, el preu mitjà de la campanya d’enguany se situarà en els 0,72 euros el quilo. Aquesta ha estat una decisió celebrada pels pagesos i tal com comentava Sendra a Vadevi, “la posició d’enguany de Codorníu és molt bona”.
Pel que fa a altres empreses del sector, tot i que des d’Unió de Pagesos no han volgut incloure taules de preus en la seva convocatòria, tot apunta que Freixenet i Vallformosa, dos dels altres grans cellers del territori i dins de la DO Cava, no arribaran a aquestes xifres. Fins i tot, s’especula que quedarien per sota el cost efectiu de producció estimat per a moltes petites i mitjanes explotacions de les zones productores. “No ho permetrem”, conclou Sendra.