Catalunya és territori de petites i mitjanes empreses i el sector vitivinícola no n’és l’excepció. Tot i que hi ha grans marques que fa centenars d’anys que cultiven la vinya i elaboren vins i escumosos, de tant en tant apareixen professionals que, sense una gran extensió de terres ni molt coneixement, s’endinsen en el món del vi per complir un somni. Pep Bages és fill de pagesos de tota la vida. Tècnic de manteniment de professió, Bages va aprendre l’ofici del seu pare, Jaume Bages, però fa un parell d’anys va voler utilitzar les vinyes de la seva família per elaborar escumosos en comptes de vendre el raïm com sempre havien fet. D’aquesta evolució d’una empresa familiar i de les ganes que tenia Bages de rendir homenatge a la terra que sempre havia cultivat el seu pare, naixia Demost, una microempresa que elabora escumosos en -probablement- un dels cellers més petits de Catalunya. Bages rep a Vadevi l’últim dia dels quatre que dura la seva verema, al garatge de la casa dels seus pares, als afores de Gelida, convertit en un petit celler. Amb l’ajuda de la família preveu collir al voltant de 8.000 quilos de raïm que distribuirà en els seus quatre dipòsits a l’espera de començar a comercialitzar el seu escumós aquest any.
“El meu pare sempre havia estat pagès, vaig ser jo qui va voler començar a elaborar vi”, explica Bages a aquest diari. La seva aventura va començar fa anys quan va decidir agafar part del raïm que venia el seu pare per ús propi. “Aquell primer any van sortir quatre ampolles mal contades”, expressa Bages, qui va veure després d’aquell primer intent que hi havia alguna cosa en l’elaboració de vi que l’empenyia a continuar. “No em volia rendir”, reflexiona el cellerista, qui assegura que entre el 2007 i el 2008 van arribar al centenar d’ampolles. Després d’aquells primers passos en el món de la viticultura, Bages va entrar a fer un curs d’enologia en el qual va coincidir amb cares molt conegudes del sector del vi català, que van fer que s’enganxés encara més a la professió. Més tard, també va perfeccionar la seva tècnica treballant durant un any i mig a Vins el Cep. Actualment, es dedica a les seves vinyes en el seu temps lliure, aixecant així una empresa ja té prou rendiment per a arribar enguany a les taules de les celebracions familiars dels catalans.

L’extensió de vinyes de Demost és una de les qualitats que fan única aquesta microempresa. Amb un total de quatre parcel·les, la collida de raïm no dura més de quatre dies. En concret, enguany Bages i la seva família més pròxima han veremat dues hores cada dia, començant a les cinc de la matinada i acabant pràcticament a la sortida del sol. “Les temperatures d’aquests dies no acompanyaven així que vaig decidir collir ben d’hora”, reconeix Bages. Tot i que en algun moment havien collit a màquina part del raïm, avui dia ho fan tot a mà, és per això que es converteix en una activitat en família més que en part d’un procés empresarial. La poca extensió de vinyes i la proximitat a la casa familiar fan d’aquesta verema una activitat lúdica on participen petits i grans. “Avui ens hem apuntat tots a collir”, afegeix Bages, mentre talla un dels últims gotims de raïm de la darrera parcel·la. Des d’allà, un petit tractor recull totes les caixes plenes i les transporta fins al garatge, on es passen els gotims per la desrapadora de raïm per deixar els grans nets de qualsevol impuresa del camp.
Demost és una microempresa, i és considerat un dels cellers més petits de Catalunya. Tal com explica Bages, en la seva última prova van fer al voltant d’un centenar d’ampolles, que no van comercialitzar. L’objectiu d’enguany és arribar als 8.000 quilos de raïm per tal d’elaborar els seus escumosos. Tot i això, Bages reconeix que la collita d’enguany ha estat més prominent del que s’esperava, per tant, tindrà prou raïm per fer els seus elaborats, però també per vendre l’excedent. En aquest sentit, Bages argumenta que vol mantenir la seva producció petita i no vol ampliar el nombre de quilos de raïm de producció pròpia. De fet, esmenta a Vadevi que com a molt ampliarà “a 10.000 quilos” si alguna temporada li ho permet, però “no més”.
Varietats autòctones i cultiu ecològic
Les parcel·les de Bages són totes ecològiques almenys des que va començar a elaborar. Es tracta d’una aposta que va més enllà de la simple producció i que respon a una manera d’entendre la vinya amb mirada de futur. Aquesta també és una decisió que aporta qualitat al producte final i a més encaixa amb la decisió de la DO Penedès, comarca on també es troben les vinyes de Demost, que enguany ha exigit a tots els seus productors que cultivin les vinyes tenint en compte criteris que cuidin el medi ambient. Pel que fa a les varietats, Bages treballa amb xarel·lo i macabeu, dues classes de raïm autòctones de Catalunya. En aquest sentit, ell mateix afirma que “no té parellada” la tercera varietat més utilitzada per fer els vins base que després es converteixen en escumosos. Ara bé, això no li impedeix treballar per aconseguir un escumós de qualitat per vendre per primera vegada aquest any.

Una construcció a foc lent
El petit celler que té Bages a la casa familiar l’ha anat construint a poc a poc. Explica orgullós a aquest diari com la maquinària ha anat incrementant any rere any: “El principi xafàvem el raïm amb els peus”, recorda el cellerista, qui actualment té totes les màquines necessàries per agilitzar el procés. Els records d’aquell primer any, però, continuen vigents en la recollida i tractament del raïm, on tots els membres de la família aporten el seu gra de sorra per fer el procés menys tediós. Si bé és cert que no hi ha una gran quantitat de quilos de raïm que necessitin setmanes de feina, a Demost els primers passos de l’elaboració d’escumosos es couen a foc lent. En aquest sentit, tots els grans passen per una sola desrapadora i el mateix amb la trituradora de raïm, d’on s’extreu el most que s’acaba traslladant als quatre dipòsits del celler: “Enguany tenim més dipòsits que en altres anys, la qual cosa em permet jugar molt més“, admet Bages.
Demost és un celler amb ànima, una empresa familiar que com altres en passar de pares a fills ha decidit canviar la direcció però sempre mantenint l’essència. Després de quatre dies d’exigent verema, Bages ja es prepara per començar a elaborar els seus escumosos i continuar mantenint viva la companyia que va començar el seu pare amb la seva feina com a pagès. Amb el mateix tractor, les mateixes vinyes i les mateixes ganes, Bages demostra que l’elaboració del vi no és només un model de negoci, sinó també una manera de viure.
