Un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia, als Estats Units, afirma que pot haver descobert per què hi ha persones a qui el vi negre els fa venir mal de cap fins i tot si en beuen molt poc i, en canvi, no tenen problemes amb cap altra beguda alcohòlica. Segons expliquen en un article a ‘Scientific Reports’, hi ha un compost del raïm, la quercetina, que pot afectar la metabolització de l’alcohol, causant aquest efecte tan molest.
Un antioxidant present al raïm negre i que es produeix per l’exposició al sol
La quercetina és un antioxidant i flavonoide –un pigment vegetal– present en concentracions variables al raïm negre i que es produeix quan els ceps estan molt exposats a la llum del sol. Això, a més, pot voler dir que en els vins de més qualitat, de plantes més petites i amb més fulles, és més present que a les plantes més grosses i cobertes de fulles que protegeixen el raïm de la llum.

Cap hipòtesi anterior havia pogut explicar bé el fenomen
Fins ara, hi havia diverses hipòtesis per explicar per què algunes persones especialment propenses al mal de cap en pateixen al cap de poca estona de beure vi negre. Una d’elles ho atribuïa als sulfits, a què algunes persones poden ser al·lèrgiques, tot i que normalment els vins blancs en contenen més i, per tant, no sembla una explicació vàlida. També s’havia pensat en la histamina, més present als vins negres i que pot tenir un efecte vasodilatador que causi mal de cap. No obstant això, tampoc no n’hi ha proves concloents.
El cas d’algunes persones d’origen asiàtic
El que sí que és clar és que en persones amb orígens a l’est d’Àsia hi ha una proporció molt més alta de persones intolerants a qualsevol tipus d’alcohol. Aproximadament un terç d’elles pateixen mal de cap, nàusees i es posen vermelles de seguida que beuen, un fet conegut i que té l’explicació a l’ADN, concretament en un gen que afecta el funcionament d’un enzim que metabolitza l’alcohol i que s’anomena ALDH2.

Normalment, el nostre organisme converteix l’alcohol primer en acetaldehid –o etanal–, un compost tòxic, i després l’ALDH2 el transforma en acetat d’etil. Quan aquest segon pas no es produeix correctament, però, l’acetaldehid s’acumula al cos, causant els símptomes que experimenten algunes persones d’origen asiàtic. I pel que sembla, el mal de cap associat al vi negre es produeix per una raó semblant.
La quercetina produeix un efecte semblant
Segons demostra aquest estudi, la quercetina pot inhibir de manera indirecta l’acció de l’ALDH2 a través d’un dels seus metabòlits. Tot i que aquest compost és present a moltes altres fruites i verdures, i fins i tot es ven com a suplement per les seves propietats antiinflamatòries, sembla que, en combinació amb l’alcohol, pot tenir aquest efecte no desitjat.

Una demostració molt senzilla
Ara, caldrà que els investigadors acabin de demostrar si la seva teoria és certa amb un experiment molt simple: donar a voluntaris propensos al mal de cap associat al vi negre un suplement de quercetina o bé un placebo i, juntament amb això, una mica de vodka. Si es comprovés la relació que han establert en aquest estudi, s’hauria posat punt i final a un misteri que ha intrigat la humanitat, probablement, des que es va inventar el vi.