VadeVi
Ja se sap per què el vi negre fa venir mal de cap a algunes persones

Un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia, als Estats Units, afirma que pot haver descobert per què hi ha persones a qui el vi negre els fa venir mal de cap fins i tot si en beuen molt poc i, en canvi, no tenen problemes amb cap altra beguda alcohòlica. Segons expliquen en un article a ‘Scientific Reports’, hi ha un compost del raïm, la quercetina, que pot afectar la metabolització de l’alcohol, causant aquest efecte tan molest.

Un antioxidant present al raïm negre i que es produeix per l’exposició al sol

La quercetina és un antioxidant i flavonoide –un pigment vegetal– present en concentracions variables al raïm negre i que es produeix quan els ceps estan molt exposats a la llum del sol. Això, a més, pot voler dir que en els vins de més qualitat, de plantes més petites i amb més fulles, és més present que a les plantes més grosses i cobertes de fulles que protegeixen el raïm de la llum.

Vinya de raïm negre
L’exposició del raïm al sol augmenta la producció de quercetina | URV

Cap hipòtesi anterior havia pogut explicar bé el fenomen

Fins ara, hi havia diverses hipòtesis per explicar per què algunes persones especialment propenses al mal de cap en pateixen al cap de poca estona de beure vi negre. Una d’elles ho atribuïa als sulfits, a què algunes persones poden ser al·lèrgiques, tot i que normalment els vins blancs en contenen més i, per tant, no sembla una explicació vàlida. També s’havia pensat en la histamina, més present als vins negres i que pot tenir un efecte vasodilatador que causi mal de cap. No obstant això, tampoc no n’hi ha proves concloents.

El cas d’algunes persones d’origen asiàtic

El que sí que és clar és que en persones amb orígens a l’est d’Àsia hi ha una proporció molt més alta de persones intolerants a qualsevol tipus d’alcohol. Aproximadament un terç d’elles pateixen mal de cap, nàusees i es posen vermelles de seguida que beuen, un fet conegut i que té l’explicació a l’ADN, concretament en un gen que afecta el funcionament d’un enzim que metabolitza l’alcohol i que s’anomena ALDH2.

Les persones amb ascendència de l’est d’Àsia tenen més probabilitats de ser intolerants a l’alcohol

Normalment, el nostre organisme converteix l’alcohol primer en acetaldehid –o etanal–, un compost tòxic, i després l’ALDH2 el transforma en acetat d’etil. Quan aquest segon pas no es produeix correctament, però, l’acetaldehid s’acumula al cos, causant els símptomes que experimenten algunes persones d’origen asiàtic. I pel que sembla, el mal de cap associat al vi negre es produeix per una raó semblant.

La quercetina produeix un efecte semblant

Segons demostra aquest estudi, la quercetina pot inhibir de manera indirecta l’acció de l’ALDH2 a través d’un dels seus metabòlits. Tot i que aquest compost és present a moltes altres fruites i verdures, i fins i tot es ven com a suplement per les seves propietats antiinflamatòries, sembla que, en combinació amb l’alcohol, pot tenir aquest efecte no desitjat.

Copa de vi negre
Aquesta possible explicació es podria comprovar molt fàcilment | Foto: HD wallpaper

Una demostració molt senzilla

Ara, caldrà que els investigadors acabin de demostrar si la seva teoria és certa amb un experiment molt simple: donar a voluntaris propensos al mal de cap associat al vi negre un suplement de quercetina o bé un placebo i, juntament amb això, una mica de vodka. Si es comprovés la relació que han establert en aquest estudi, s’hauria posat punt i final a un misteri que ha intrigat la humanitat, probablement, des que es va inventar el vi.

Més notícies
Notícia: Tots els vins fan mal de cap?
Comparteix
Mentre que un 27% i un 16,2% dels pacients que van al neuròleg amb cefalea asseguren que el vi negre i el cava, respectivament, sempre els en desencadena, només un 6,7% i un 5,4% ho afirmen respecte al vi blanc o al dolç
Notícia: Consumir oli d’oliva verge extra en l’embaràs millora la salut dels fills
Comparteix
Ho demostra un estudi d'un equip de la Universitat de Barcelona
Notícia: La cervesa i el licor perjudiquen més la salut que el vi
Comparteix
A més dels beneficis del negre al cor, un estudi apunta que el vi blanc augmenta la densitat mineral òssia
Notícia: Residus del vi que milloren la salut humana
Comparteix
Un nou estudi troba compostos i molècules de sucre que es podrien aprofitar de la pell, la polpa i les llavors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa