VadeVi
Els tres vins que voldràs regalar aquest Nadal
  • CA

S’apropen les festes de Nadal, i segurament ens farà bé tenir a mà algunes recomanacions de vins per poder compartir a taula amb els amics o familiars, o fins i tot per ajudar-nos a triar el detall pel tradicional amic invisible i el regal de Reis. Us presentem tres novetats que tot just acaben de sortir al mercat i que podrien complir totes dues funcions a la perfecció.

Jean Leon, monovarietal de petit verdot

Jean Leon ha presenta PV-20, un monovarietal ecològic de petit verdot de l’anyada 2020, que es converteix en el sisè vi experimental elaborat pel celler del Penedès. Se n’ha produït únicament 2.523 ampolles i d’una sola anyada, seguint la filosofia d’aquesta gamma de vins efímera i artesanal amb la que les enòlogues Mireia Torres i Roser Catasús experimenten per mostrar la singularitat i personalitat de les diferents varietats. 

La petit verdot és una varietat negra minoritària originària de la zona de Burdeus, a França, anomenada així pel seu gotim petit i compacte i pel seu raïm de color fosc amb tons verdosos degut a la maduració tardana. És resistent a malalties com el mildiu i madura bé en climes càlids, i per això és molt interessant en el context climàtic actual. 

Segons Mireia Torres, directora de Jean Leon: “la petit verdot és una varietat per la qual estem apostant clarament per la seva capacitat d’adaptació al canvi climàtic, a més del seu interès enològic”. 

Després d’experimentar amb les varietats autòctones xarel·lo, sumoll i malvasia de Sitges, i també amb les varietats franceses cabernet franc i chenin blanc, el celler del Penedès torna a mirar cap a França, el país que va servir d’inspiració a Jean Leon quan va fundar el celler el 1963. PV-20 és l’últim exponent de la gamma de vins experimentals, una exclusiva col·lecció de vins artesanals, de producció molt limitada i generalment d’una sola anyada. Disponible en botiga especialitzada o directament al celler. PVP recomanat: 16€.

Les dues noves anyades de Cara Nord | cedida

CARA NORD, L’essència de la Conca de Barberà

El celler Cara Nord treu un estoig amb les dues noves anyades dels Cara Nord Negre 2019 i Cara Nord Trepat 2017, emparats ambdós a la Denominació d’Origen Conca de Barberà.

El Trepat és un vi negre molt especial que reivindica la llarga tradició vinícola de la Conca de Barberà a través de la seva varietat autòctona més coneguda. Cara Nord Negre neix de la selecció de raïm de garnatxa, syrah i garrut, una altra varietat autòctona de la denominació d’origen que el celler va recuperar fa uns anys.

Aquests vins procedeixen d’un terreny on la viticultura és un repte constant a causa de l’altitud i un ambient geogràfic complex. Les vinyes es cultiven en altura, a terres pedregoses, en ambients no contaminats i amb una diversitat biològica intacta. En parlen com d’una viticultura de muntanya, amb mínima intervenció, que prioritza la biodiversitat existent a l’entorn del Parc Natural de les Muntanyes de Prades i el Parc Natural del Bosc de Poblet. Disponible a botigues del celler a un preu de PVP: 25 €.

Herència Altès Verema Tardana, “per endolcir els sentits”

Herència Altés fa una aposta pel vi dolç i s’estrena amb un vi amb vuit anys de criança. Verema Tardana és un 100% garnatxa, d’un color ambre brillant i molt particular, especialment, perquè es tracta d’un dolç de llarga criança.

El Verema Tardana es va veremar ara fa just 8 anys, el 7 de novembre del 2013, va passar els primers cinc anys en bóta de roure francès i 3 anys més en ampolla.

Núria Altés, propietària del celler: “El Verema Tardana s’ha fet gran al nostre costat i, ara, després de vuit anys evolucionant a la bóta del racó del celler, el tenim a punt per sortir al carrer i endolcir-nos la memòria i els sentits”.

“És un dolç que sorprèn perquè s’allunya d’aquells vins dolços embafosos que tots recordem i, tot i la seva dolçor, manté un punt de frescor, essència de la garnatxa blanca”, afegeix Altés. Des del celler recomanen maridar-lo amb dolços tradicionals de la Terra Alta, com el cóc d’avellana o les casquetes de confitura i també amb xocolata negra de, com a mínim, 80% de cacau.

La tirada del Verema Tardana és molt reduïda -de només 500 ampolles– i es pot adquirir per 29,50€ al mateix celler ubicat a la Finca El Grau (Coll Del Moro), N420 km798, Gandesa (Terra Alta).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa