VadeVi
Escumosos que faran més vibrant l’entrada a l’any nou
  • CA

Estem a poques hores de dir adéu al 2021 i començar el que esperem que sigui un any més “normalitzat”, o com a mínim, amb menys restriccions i una certa estabilitat pel que fa a la salut. Sigui com sigui, i a les voltes d’aquest 2022, hem demanat a diverses veus del món del vi que comparteixin recomanacions per fer les últimes compres abans de seure’ns a taula i enfrontar-nos als àpats de comiat i benvinguda del nou any.

Joan Miquel Canals, president de l’Associació Catalana d’Enòlegs, recomana dos productes diferents. D’una banda, el Canals Nadal Gran Reserva 2013, un escumós elaborat pel celler Canals Nadal a partir del cupatge de xarel·lo, macabeu i parellada que surt al mercat després de 82 mesos de criança, és a dir, gairebé set anys fent repòs en l’ampolla. És un cava que neix fruit de l’estudi de la capacitat d’envelliment de grans reserves, segons expliquen els elaboradors i al qual no s’hi afegeix sucre en el licor d’expedició.

Aquest primer cava penedesenc se suma a una segona recomanació, que en aquest cas neix en territori de la Conca de Barberà. L’Era del Celdoni 2012 és un cava fet majoritàriament amb la varietat parellada que elabora el celler Carles Andreu. A l’igual que l’anterior escumós, també té una llarga criança que supera els 70 mesos.

Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, comenta que hi ha molts escumosos catalans que poden fer gaudir i quedar bé a taula, però es decanta per una elaboració penedesenca del celler Parès Baltà: el Blanca Cusiné Gran Reserva Brut Nature. Es tracta d’un cava de xarel·lo, amb ecològic, de llarga criança i molt gastronòmic.

“Pel seu genial assemblatge entre la Champagne i Catalunya; pel repte ecològic; per l’amor a l’entorn; per la valentia de les seves enòlogues; per la trajectòria familiar; per ser un homenatge a les generacions següents; pel disseny de l’ampolla; per la seva magnifica complexitat…”, per aquests i molts d’altres motius, Vicens considera aquest un bon acompanyant per aquests dies de festa.

Blanca Cusiné és un homenatge a les dones de Parés Baltà, en especial a la Blanca, la filla petita d’en Joan Cusiné i l’enòloga Maria Elena Jiménez. Va néixer l’any 2002, igual que la primera anyada d’aquest cava emblemàtic que ens parla de la importància dels detalls i dels valors familiars.

La sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras tria bombolles rosades, i ho fa motivada per una doble raó. El Mim Natura Pinot Noir Rosat, que actualment tenen al mercat en l’anyada 2017, és un gran cava, tant pel que fa a la seva elaboració com al ric perfil aromàtic, com perquè acompanya perfectament molts moments i combinacions gastronòmiques. L’altre motiu, un sentit homenatge a les famílies de Vins el Cep que aquests dies han patit un cop fort amb la pèrdua de Francesc Parera, el fill d’un dels socis del projecte, la família Parera.

En diuen que és “un cava de gran personalitat i intensitat aromàtica, on predominen els aromes a fruits vermells dolços sobre un fons floral amb records de violeta; té una bombolla ben integrada, un vi de gran volum, seductor i elegant”.

Bruno Tannino és un sommelier amb llarga experiència en el sector de la restauració, també estretament vinculat al projecte de la Bullipedia, i amb experiència també en l’àmbit de la docència. En Bruno es decanta pel Mestres Coquet 2015 en format màgnum, “un gran escumós a preu molt raonable” que surt al mercat també després de llargues criances “que es tradueixen -dirà el sommelier- en molta complexitat però de caràcter llaminer, mantenint la frescor i el nervi”, afegirà.

“Un vi cremós que podria acompanyar molt bé les postres, però també aguantaria molt bé un àpat sencer”, comenta el sommelier. Per cert que aquest producte està elaborat a partir de les varietats tradicionals xarel·lo, macabeu i parellada.

Aquest contingut compta amb el suport de l’INCAVI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa