VadeVi
Josep Roca reivindica l’elaboració del vi: “L’alcohol també és tradició”

L’alcohol s’ha convertit en un conflicte pel sector vitivinícola, tant a Catalunya com arreu. És evident que ningú vol fer una oda a un producte nociu per la salut, però des de món del vi hi ha la creença que s’està demonitzant la fermentació de l’elaborat. En altres paraules, l’alcohol del vi fa que sigui perjudicial per a la salut. Josep Roca, sommelier i propietari del Celler de Can Roca ha reforçat la necessitat de continuar bevent el vi amb l’elaboració tradicional. “L’alcohol també és tradició del vi”, explica l’expert en la seva ponència al primer Simposi de Vins Mediterranis al Celler Peralada. D’aquesta manera, Roca no nega que hi ha una tendència healthy ni l’evidència que tot s’ha de prendre amb mesura, però reivindica la cultura catalana tal com és i afegeix que el vi -i, per tant, també l’alcohol- en formen part.

Algunes de les qüestions més reivindicades actualment en el sector vitivinícola s’han colat en el congrés de Peralada. En certa manera, la reivindicació de l’elaboració dels vins mediterranis es pot traduir a pràcticament qualsevol vi. En aquest sentit, Roca fa un viatge per tot allò que ell i els seus germans han descobert al llarg dels anys sobre gastronomia i vins. El Celler de Can Roca és un referent d’innovació en l’àmbit gastronòmic, però, tot i això, el sommelier reconeix que cal tenir present la tradició, sense abusar d’ella, però tampoc perdre-la de vista. “La tradició és un paraigua pesat”, expressa l’expert. Precisament, el seu restaurant beu molt de la tradició i la cultura catalana, però no la perceben com quelcom a seguir cegament. Ara bé, mentre els plats dels Roca poden ser interpretacions, l’elaboració de vi per a Roca és diferent. Si bé és cert que Roca no es posiciona fermament en contra dels vins sense alcohol, confirma que hi ha parts de la tradició que no es poden perdre, com per exemple, l’elaboració tradicional, és a dir, alcohòlica.

Josep Roca del Celler de Can Roca

L’auge dels vins blancs

La tradició mediterrània va lligada de vins amb cos i intensitat. “El Mediterrani és sol i cos. No podem renunciar això”, insisteix Roca, fent una clara referència a l’auge dels vins blancs, que tenen un gran valor, però no són tan mediterranis. D’aquesta manera, l’expert també recorda que els territoris pròxims al Mediterrani s’han caracteritzat per certa classe de vins i, tot i que sempre hi ha espai per la innovació, cal mantenir la cultura i, per tant, la tradició dels vins negres, amb cos.

Més notícies
Notícia: Els aranzels americans posen a prova el prestigi dels vins catalans
Comparteix
Les amenaces de Trump obren un nou horitzó on els productes vitivinícoles catalans hauran de lluitar per mantenir el seu valor | La desvaloració dels vins europeus podria convertir-se en una "oportunitat" pel sector català
Notícia: Biblioteques amb DO: quan el vi s’enamora de les lletres
Comparteix
La campanya de biblioteques amb denominació d’origen permet apropar des de les lletres el sector vitivinícola del territori català
Notícia: L’auge de la venda de vi en línia: tendències i perspectives actuals
Comparteix
El comerç electrònic s'ha convertit en una peça clau per als cellers i els consumidors, impulsant noves estratègies de venda, fidelització i expansió a mercats internacionals
Notícia: La identitat catalana del sector vitivinícola sorprèn el públic estranger
Comparteix
Una quarantena d''influencers' de tot el món visiten el territori per conèixer l'enogastronomia de Catalunya en una iniciativa emmarcada en la Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa